Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Οι φυτικές πρωτεΐνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Οι ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι η αντικατάσταση ζωικών πρωτεϊνών με παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης από φυτικές πηγές συνδέεται με χαμηλότερη θνησιμότητα.

Παρατήρησαν μια αδύναμη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ζωικών πρωτεϊνών και του αυξημένου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, ενώ η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Προηγούμενες μελέτες που διερεύνησαν τις επιπτώσεις των ζωικών πρωτεϊνών στην υγεία σε σχέση με τις  φυτικές πρωτεΐνες είχαν βρεί αμφίβολα αποτελέσματα. Κάποιοι βρήκαν μια σχέση μεταξύ ζωικών πρωτεϊνών και αυξημένου κινδύνου  καρδιαγγειακού θανάτου. Μερικοί επίσης , κατά την εναλλαγή ζωικής πρωτεΐνης με  πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης , βρήκαν ένα χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η παρούσα μελέτη στοχεύει να εξετάσει τις φυτικές με τις  ζωικές πρωτεΐνες  σε σχέση με την θνησιμότητα.

Δύο μεγάλες ομάδες επαγγελματιών υγείας, μεταξύ των οποίων 85.000 γυναίκες και 46.000 άνδρες με μέση ηλικία 49 ετών, που κατανάλωναν ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Για μια περίοδο 32 ετών, κάθε 4 χρόνια.  Συλλέγανε επίσης πληροφορίες για τον  τρόπο ζωής και το  ιατρικό τους ιστορικό.

Μεταξύ των επαγγελματιών υγείας στην τρέχουσα μελέτη, η μέση κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης ήταν 14% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας, με τιμές που κυμαίνονταν από 9% -22%. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτή η  πρόσληψη ήταν υψηλή για την πλειοψηφία των εξεταζόμενων . Εκείνοι που κατανάλωναν  μεγαλύτερη ποσότητα είχαν  μια μικρή αύξηση κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου. Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πάνω από 18% της ενέργειας τους από ζωική πρωτεΐνη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη από το 10% , είχαν αυξημένο βάρος , ήταν λιγότερο δραστήριοι, κατανάλωναν  περισσότερο λίπος, ιδιαίτερα κορεσμένο, λιγότερες φυτικές  ίνες, και λιγότερες  φυτικές τροφές.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες  είχαν  θετική συσχέτιση με υγιεινές συμπεριφορές, μια πιο υγιεινή διατροφή, και ένα χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Η μέση κατανάλωση πρωτεϊνών από φυτικές πηγές ήταν 4%, που κυμαίνονται από 2%- 6%. Σημαντικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης για τους συμμετέχοντες περιλαμβάνανε τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φασόλια, τα καρύδια, και τα όσπρια.

Οι ερευνητές στη συνέχεια υπολόγισαν  ότι η μείωση μόλις 3% της ενέργειας από ζωική πρωτεΐνη για ένα αντίστοιχο ποσό ενέργειας από φυτική πρωτεΐνη θα μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονο όταν το  κόκκινο κατεργασμένο κρέας, το κόκκινο ακατέργαστο κρέας ή τα αυγά ήταν  λιγότερα στη διατροφή των συμμετεχόντων.

Κοιτάζοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου με την πρόσληψη υψηλότερων ποσοτήτων  ζωικής πρωτεΐνης ήταν πιο έντονος στους παχύσαρκους συμμετέχοντες και σε εκείνους  με υψηλή  πρόσληψη αλκοόλ. Η  μείωση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών ήταν πιο σημαντική σε συμμετέχοντες που είχαν τουλάχιστον μία ανθυγιεινή συμπεριφορά, όπως η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, το υπερβολικό βάρος, ή ήταν σωματικά αδρανείς. Εκείνοι με πιο υγιεινό τρόπο ζωής είχαν χαμηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αυγών , και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικών  προϊόντων, και καταναλώνανε περισσότερη πρωτεΐνη από πουλερικά, ψάρια , χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, περισσότερες φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Εν κατακλείδι, η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών  μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου και πιθανόν έχει μια σειρά από πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Αυτά τα δεδομένα, δείχνουν  ότι οι επίσημες διατροφικές συστάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις που έχουν για την υγεία ότι οι διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ