• Παρασκευή, 06 Δεκέμβριος 2019 | 03:37
Ο φυσικός χυμός φρούτων δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους στα παιδιά Ο φυσικός χυμός φρούτων δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους στα παιδιά

Τα παιδιά που πίνουν μία μερίδα 100% φυσικό χυμό φρούτων την ημέρα δεν μπορούν να αυξήσουν σημαντικά περισσότερο βάρος από ό,τι τα παιδιά που δεν καταναλώνουν χυμό καθόλου.

Η έρευνα ανασκόπησης δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από οκτώ προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες με θέμα τον χυμό και την αύξηση του σωματικού βάρους που περιελάμβαναν συνολικά 34.470 παιδιά, τα οποία παρακολουθούσαν συνεχώς απο 1 έως 12 χρονών. Έξι διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία στη Γερμανία και μία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές εξέτασαν το δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων (ΔΜΣ) για την εκτίμηση των τάσεων στην αύξηση του σωματικού βάρους σε βάθος χρόνου με βάση τη ποσότητα χυμού που έπιναν τα παιδιά σε όλες τις μελέτες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία μερίδα 6-8oz από 100% φυσικό χυμό φρούτων σχετιζόταν με ένα μικρό ποσό της αύξησης του βάρους σε παιδιά ηλικίας 1-6, αλλά η διαφορά ήταν πολύ μικρή για να είναι κλινικά σημαντική, διότι δεν είχε μεταφέρει τα περισσότερα παιδιά από ένα υγιές βάρος σε υπέρβαρα. Επιπλέον, για τα παιδιά ηλικίας 7-18, δεν υπήρχε διαφορά στο BMI με βάση το πόσο χυμό φρούτων καταναλώνουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν κατά πόσον τα παιδιά θα ήταν καλύτερα να τρώνε ολόκληρα φρούτα αντί να τα καταναλώνουν σε μορφή  χυμού, και τι θα συμβεί αν τα παιδιά κατανάλωναν περισσότερες από μία καθημερινές μερίδες χυμού φρούτων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Ναταλία Βάου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%