• Παρασκευή, 13 Δεκέμβριος 2019 | 13:05
Γαλακτοκομικά προϊόντα & οστεοπόρωση Γαλακτοκομικά προϊόντα & οστεοπόρωση

Ποια είναι η επίδραση των εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην οστεοπόρωση;

 

 

Έρευνες συστήνουν την χρήση των γαλακτοκομικών προϊόντων ως στρατηγική πρώτης γραμμής για την πρόληψη των καταγμάτων στην οστεοπόρωση, τονίζοντας τα οφέλη τους, ως πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, για την γήρανση τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

  Η μελέτη αξιολογεί την δημόσια υγεία και τις οικονομικές επιπτώσεις των εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων που δόθηκαν σε γενικό πληθυσμό ηλικιωμένων. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι όλα τα οστεοπορωτικά κατάγματα ανήλθαν σε 2.700.000 σε άνδρες και γυναίκες σε όλη την Ευρώπη. Το 2010, οι άμεσες δαπάνες των καταγμάτων οστεοπόρωσης στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. αξιολογήθηκαν σε 29 δισεκατομμύρια € και σε 38.700 δισεκατομμύρια € σε 27 χώρες.

  Αυτή η κοινωνική και προσωπική επιβάρυνση δημιουργεί προκλήσεις για την δημόσια υγεία και τους γιατρούς, καθώς υπάρχει υψηλός επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D σε ηλικιωμένους και το διαιτητικό ασβέστιο είναι χαμηλό σε πολλές μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση. Το κόστος του ασβεστίου και της βιταμίνης D, είναι σίγουρα ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ηλικιωμένοι δεν εφαρμόζονται συστηματικά. Ο Δρ. Jean-Yves Reginster, υποστήριξε πως υπάρχει χαμηλή προσκόλληση σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως είναι η περίπτωση για όλους τους τύπους των φαρμάκων σε χρόνιες σιωπηλές διαταραχές.

  Ενα μοντέλο με βάση τον πληθυσμό, εγκρίθηκε για να προβλέψει τα πιθανά αποτελέσματα για την υγεία και την ιατρική αποτελεσματικότητας της ημερήσιας χορήγησης συμπληρωμάτων γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα συμπληρώματα αυτά περιέχουν 0,02 mg (800 IU) βιταμίνης D και 1 g ασβεστίου και δόθηκαν σε άτομα και των δύο φύλων, ηλικίας 50, 60, 70 και 80 ετών. Το συνολικό κόστος των γαλακτοκομικών προϊόντων δοκιμάστηκαν σε 150€, 250€ και 350€.

  Συνολικά, η ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης D πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα μείωσε τον αριθμό των οστεοπορωτικών καταγμάτων σε γυναίκες και άνδρες από 30,376 και 16,105 γεγονότα αντίστοιχα. Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης μια αύξηση της τάξης 6605 και 6144 χρόνια ζωής, σε γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα. Η παρέμβαση αυτή ήταν οικονομικά αποδοτική από 70 χρονών στο γενικό πληθυσμό και από 60 χρονών σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων.

  Τα αποτελέσματα απηχούν τις τρέχουσες μελέτες που προσδιορίζουν τη βιταμίνη D και ασβέστιο όχι μόνο ως βοήθημα για δυνατότερα οστά σε ηλικιωμένους, αλλά ως θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για ευημερία στο γενικό πληθυσμό. Δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο BMC Medicine, έδειξαν πως η συγκέντρωση ενός 28γραμμαρίων γιαουρτιού την ημέρα συσχετίστηκε με την 18% μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

  Τα αποτελέσματα της έρευνας του Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έδειξαν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που καταναλώνουν υψηλά ποσοστά γάλακτος, γιαουρτιού και τυριού έχουν μειωμένο κίνδυνο πτώσης. Επίσης, βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που συμμετείχαν και κατανάλωναν 2,2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, είχαν κατά κανόνα μεγαλύτερα ποσοστά σωματικού λίπους και φυσικής απόδοσης.

  Τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν πως οι διαιτητικές πηγές των θρεπτικών συστατικών είναι προτιμώμενη επιλογή φαρμακολογικών συμπληρωμάτων θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε εκείνα τα άτομα που δεν παίρνουν επαρκές ασβέστιο από τη διατροφή τους, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Σε πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής και τις οικονομικές πτυχές της Οστεοπόρωση και Οστεοαρθρίτιδα (ESCEO) συνιστάται η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D από 0,02 mg (800 IU / ημέρα), καθώς και η πρόσληψη ασβεστίου από 1000 mg / ημέρα (IU / ημέρα).  Ηλικιωμένοι που ήταν σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων, έλαβαν οδηγίες να διατηρηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο βιταμίνης D του 75 nmol / L (30 ng / mL), για τη μεγαλύτερη επίδραση στην κάταγμα.

  Σε νέα μελέτη, τα πιθανά αποτελέσματα της υγείας του πληθυσμού και των ιατρικών εξόδων μελετήθηκαν μετά από κατάλληλη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου / βιταμίνης D στο Βέλγιο. Κατάλληλη ημερήσια πρόσληψη προσδιορίστηκε από ένα ημερήσιο συμπλήρωμα γαλακτοκομικά που περιέχει 1000mg ασβεστίου και 800 IU βιταμίνης D. Συνολικά, 30.376 οστεοπορωτικά κατάγματα θα πρέπει να αποφεύγονται και 6605 χρόνια ζωής θα αποκτηθούν από τις γυναίκες. Στους άνδρες, ο αριθμός των οστεοπορωτικών καταγμάτων αποφεύγεται και η ζωή-χρόνου που αποκτήθηκε ανήλθε σε 16.105 και 6.144, αντίστοιχα.

  Το κόστος των οστεοπωροτικών καταγμάτων που αποφευχθήκαν ήταν κάτω από 60,000€ σε ανδρες. Και στα δύο φύλα, το κόστος των οστεοπωροτικών καταγμάτων μειώθηκε σημαντικά με την ηλικία και το βασικό κίνδυνο καταγμάτων οστεοπόρωσης που σχετίζονται. Το κόστος-ανά-έτη ζωής που αποκτήθηκε (σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας) άνω των € 100.000 στην ηλικιακή ομάδα 50 έτη για τις γυναίκες και τους άνδρες. Σε όλες τις περιπτώσεις, το κόστος-ανά-έτη ζωής που είχαν αποκτηθεί έτειναν να είναι πιο ευνοϊκή (δηλαδή χαμηλότερη) σε παλαιότερες και πιο ριψοκίνδυνες ηλικιακές ομάδες. Αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τη σχέση μεταξύ χαμηλής πρόσληψης γαλακτοκομικών τροφίμων και μειωμένη οστική πυκνότητα ή την αύξηση της οστεοπόρωσης που σχετίζονται με τον κίνδυνο κατάγματος.

  Τα γαλακτοκομικών τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα κατάλληλο όχημα για την παροχή ασβεστίου, με καλή συμμόρφωση σε σύγκριση με τα φαρμακευτικά συμπληρώματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν θετική επίδραση στην αποτελεσματικότητα της προσέγγισής. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D έχουν άλλα οφέλη για την υγεία από τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου με βιταμίνη D, μικρές ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό κίνδυνο και τη θνησιμότητα.

  Οι διαιτητικές πηγές θρεπτικών συστατικών συνιστώνται ως κατάλληλα για την διασφάλιση επαρκούς αναπλήρωσης βιταμίνης D και ασβεστίου. Η σύσταση αυτή, ευρέως υποστήριξε ότι πρέπει να δικαιολογείται από την άποψη της αποτελεσματικότητας, υποστηρίζεται επίσης από τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την υγεία της οικονομίας μας αναλύει. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, είναι μοιάζει αναγκαία μια εκστρατεία για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των οφελών ασβεστίου και βιταμίνης D σε ηλικιωμένα άτομα.

Ισμήνη Βιδάκη
Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
ividaki @ amcstudent.edu.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%