• Τρίτη, 11 Αύγουστος 2020 | 21:03
Τυροκροκέτες με πικάντικη μαγιονέζα Τυροκροκέτες με πικάντικη μαγιονέζα

Μία φανταστική συνταγή για τυροκροκέτες, της Ντίνας Νικολάου, με υπέροχη γεύση.

  • Προετοιμασία: 1 ώρα

  • Αναμονή: 1 ώρα

  • Μαγείρεμα: 20΄ (συνολικά)

ΥΛΙΚΑ (6-8 Μερίδες)

  • 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη, Arla
  • 200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο, Arla
  • 200 γρ. σκληρό τυρί Δανίας, τριμμένο, Arla
  • 3 ασπράδια αυγών + 1 κρόκος
  • 2 - 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 300 γρ. τριμμένη φρυγανιά, για το πανάρισμα
  • άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για την πικάντικη μαγιονέζα

  • 1 κρόκος αυγού, το οποίο έχω βράσει μελάτο
  • 1½ κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι από λευκό κρασί
  • ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα, πικάντικη
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
  • 2 φρέσκες πιπερίτσες τσίλι, λιωμένες (στο μπλέντερ)
  • 1 κουτ. γλυκού καλά κοπανισμένοι μαραθόσποροι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πικάντικη μαγιονέζα:

  1. Σε ένα μπολάκι βάζω τον μελάτο κρόκο, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη μουστάρδα και το 1/2 κουταλάκι αλάτι.
  2. Τα χτυπάω καλά με το σύρμα ή με ένα πιρούνι, για περίπου 1/2 λεπτό, ασταμάτητα, μέχρι να φτιάξω ένα κρεμώδες, ελαφρώς ανοιχτόχρωμο και λείο μείγμα.
  3. Σταδιακά ρίχνω το ελαιόλαδο, σε πολύ αργή ροή, σχεδόν σταγόνα-σταγόνα, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα με το πιρούνι.
  4. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 5 - 6 λεπτά.
  5. Όσο ρίχνω το ελαιόλαδο, η μαγιονέζα θα γίνεται ολοένα πιο πυκνή, λεία και κρεμώδης.
  6. Εσείς, αν θέλετε, μπορείτε να την ετοιμάσετε στο μπλέντερ, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χτυπάτε πρώτα τον κρόκο, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη μουστάρδα και το αλάτι και από το άνοιγμα του μπλέντερ ρίχνετε το λάδι σε πολύ αργή ροή, χωρίς να σταματήσετε τη λειτουργία του μπλέντερ.
  7. Η μαγιονέζα πρέπει να γίνει ανοιχτόχρωμη, δεμένη και απόλυτα λεία και κρεμώδης.
  8. Τη μεταφέρω σε ένα μέτριο μπολ και προσθέτω το ξύσμα λεμονιού, τις λιωμένες πιπερίτσες τσίλι, το μαραθόσπορο και λίγο ακόμα αλάτι, καθώς και πιπέρι.
  9. Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, σκεπάζω το μπολ και το αφήνω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τις κροκέτες.

Για τις τυροκροκέτες:

  1. Βάζω όλα τα τυριά σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτω τον κρόκο και τα ασπράδια, ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι και ρίχνω το κορν φλάουρ, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  3. Ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω ένα όσο γίνεται πιο ομοιογενές μείγμα.
  4. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
  5. Ρίχνω την τριμμένη φρυγανιά σε ένα ταψάκι.
  6. Πλάθω με το μείγμα μπαλάκι σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα «τυλίγω» με την φρυγανιά.
  7. Βάζω ελαιόλαδο σε ένα βαρύ και μεγάλο τηγάνι ώστε η στάθμη του να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση του σκεύους.
  8. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να καπνίζει ελαφρά.
  9. Τηγανίζω τις κροκέτες σε δόσεις των 6 - 7 κομματιών, για 3 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τες μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι, μέχρι να αποκτήσουν μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.
  10. Στραγγίζω καλά τις τυροκροκέτες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρω ζεστές. Συνοδεύω με την πικάντικη μαγιονέζα.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μία φανταστική συνταγή της αγαπημένης μας Ντίνας με υπέροχη γεύση.

Η επιλογή των τυριών δημιουργεί μια πρόταση υψηλής διατροφικής αξίας.

Συγκεκριμένα, η μοτσαρέλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ενώ είναι και άξιος εκπρόσωπος της οικογένειας των γαλακτοκομικών, ως εξαιρετική πηγή ασβεστίου.

To ασβέστιο είναι απαραίτητο συστατικό για την υγεία των οστών και των δοντιών καθώς επίσης δρα συνεργατικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος.

Το ρεγκάτο και το σκληρό τυρί Δανίας προσφέρουν πρωτεΐνες και επιπλέον φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνες Α και D.

Η διατροφική αξία των τυριών όμως δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω, καθώς περιέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση ισχυρής μνήμης.

Επίσης αποτελούν εξαιρετική πηγή σεληνίου, ενός συστατικού με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιπλέον έχει φανεί ότι ασκεί προστατευτική δράση έναντι κάποιον μορφών καρκίνου.

Συνδυάζοντας τις τυροκροκέτες με την πικάντικη μαγιονέζα  πετυχαίνουμε την τέλεια γεύση με υψηλή θρεπτική αξία!

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%