• Τρίτη, 02 Ιούνιος 2020 | 10:47
Για την καλύτερη εγκεφαλική υγεία του βρέφους σας κατά την εγκυμοσύνη καταναλώστε ψάρια πλούσια σε Ω Για την καλύτερη εγκεφαλική υγεία του βρέφους σας κατά την εγκυμοσύνη καταναλώστε ψάρια πλούσια σε Ω

Mελέτη σύνδεσαι την κατανάλωση ψαριών με τη γνωστική ανάπτυξη βρεφών.

 

Σε μια εκπληκτική νέα μελέτη, ορισμένες ομάδες ψαριών  που πολλές έγκυες γυναίκες αποθαρρύνονταν να δοκιμάσουν μπορεί να είναι εκείνες που σχετίζονται με τις πιο προστατευτικές επιδράσεις στην εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η μελέτη παρατήρησης, χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Ισπανίας και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, λάβανε μέρος περίπου 2000 έγκυες  γυναίκες από όλη την Ισπανία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες κατέγραφαν  την κατανάλωση ψαριών μέσω ερωτηματολόγια τροφίμων που κατηγοριοποιούνταν ανάλογα με τον τύπο των ψαριών. Μεγάλο μέρος των γυναικών ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κάποια ποσότητα ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μέσο ποσό ήταν τρεις μερίδες την εβδομάδα. Κατά την γέννα πήραν αίμα από τον ομφάλιο λώρο όπου αξιολογήθηκε για τα επίπεδα υδραργύρου, ένας μολυσματικός παράγοντας που συνδέεται με νευροτοξικές επιδράσεις και το DHA ένα ω-3 λιπαρό οξύ. Μετά την γέννα τα παιδιά αυτά ελέχθησαν σε κλίμακες για γνωστική ανάπτυξη  και μια κλίμακα μέτρησης για τα ενδεικτικά συμπτώματα της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος σε ηλικίες 14 μηνών και 5 ετών.

Η κατανάλωση περισσότερων μερίδων θαλασσινών την εβδομάδα σχετίστηκε με αυξημένη γνωστική βαθμολογία και μειώνει τα συμπτώματα του αυτιστικού φάσματος για τα παιδιά. Τρώγοντας 600 γραμμάρια ψάρια την εβδομάδα περίπου τρείς με τέσσερις μερίδες σχετίστηκε με αύξηση 2,8 βαθμών στη βαθμολογία IQ. Απροσδόκητα, η προστατευτική επίδραση ήταν ιδιαίτερα έντονη από τα μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος, τα οποία έχουν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα του DHA-και υδράργυρου μεταξύ των άλλων ψαριών.

Η εξέταση αίματος του ομφάλιου λώρου αποκάλυψε μεγαλύτερες ποσότητες υδραργύρου και DHA στα άτομα που κατανάλωναν πιο μεγάλα λιπαρά ψάρια, αλλά οι ερευνητές δεν παρατήρησαν αρνητικούς συνειρμούς σχετικά με τον υδράργυρο και νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά. "Φαίνεται ότι ο δείκτης υδράργυρου μας λέει περισσότερα για την κατανάλωση ψαριών και την θετική επίδραση της κατανάλωσης ψαριών από τις νευροτοξικές δράσεις του υδραργύρου, "αναφέρει ο συντάκτης της μελέτης Jordi Julvez και επιστημονικός συνεργάτης του Centre for Research in Environmental Epidemiology (CREAL) της Βαρκελώνης. Τα οφέλη σταδιακά διακρίνονταν όταν η κατανάλωση ψαριών ήταν μεγαλύτερη από 600 γραμμάρια την εβδομάδα.

Είναι πολυσυζητημένο το πόσο ψάρι και τι είδους ψαριού είναι ασφαλές για μια έγκυο. Καθώς το  European Food Safety Authority αναγνωρίζει τα οφέλη μιας έως τέσσερις μερίδες ψάρι την εβδομάδα για τις μητέρες συνιστά τον περιορισμό της υψηλής περιεκτικότητας υδράργυρου σε ψάρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συστάσεις του περασμένου έτους από τον U.S. Food and Drug Administration (FDA) αναθεώρησε τη στάση τους σχετικά με την κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παλαιότερα προειδοποιούσαν τις εγκυμονούσες να μην καταναλώνουν πολλά ψάρια. Στις νέες συστάσεις, ενθαρρύνουν τις γυναίκες να τρώνε περισσότερα ψάρια αλλά μόνο 2-3 μερίδες την εβδομάδα και να επιλέγουν θαλασσινά χαμηλά σε υδράργυρο και να περιορίσουν την κατανάλωση σε μεγάλα αρπακτικά είδη ψαριών, όπως ο τόνος ο οποίος έχει μεγαλύτερα επίπεδα υδράργυρου.

Η μελέτη βασίστηκε στην παρατήρηση, έτσι δεν είχε σχεδιαστεί για να καθορίστει μια αιτία. Αλλά ο Julvez πιθανολογεί  ότι το DHA ωμέγα-3 λιπαρό οξύ ήταν το κλειδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεδομένου μάλιστα ότι άλλοι βιοχημικοί δείκτες που έλεγξαν  για την κατανάλωση ψαριών όπως η βιταμίνη Β που δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν τη συσχέτιση. Το DHA είναι σημαντικό για την οικοδόμηση των νευρώνων και των κυτταρικών μεμβρανών, αναφέρει ο Julvez. Η εγκυμοσύνη φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική περίοδος ώστε τα παιδιά να καρπωθούν τα οφέλη για ανάπτυξη του εγκεφάλου.  "Σε αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ένα μεγάλο ποσοστό του DHA είναι απαραίτητο, όταν ο εγκέφαλος αναπτύσσεται,» λέει ο Julvez.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα, ιδίως όσον αφορά στον ρόλο του υδραργύρου και αν επηρεάζει θετικά τον εγκέφαλο και τα αποτελέσματα διαρκούν και μετά τα 5 έτη. Ο Julvez και οι συνεργάτες του αναφέρουν πως, για τώρα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σημερινές αμερικανικές συστάσεις μπορεί να είναι πάρα πολύ αυστηρές. "Σε γενικές γραμμές, τα σημερινά αποτελέσματα δεν δείχνουν ανεπιθύμητες παρενέργειες  από υψηλή κατανάλωση θαλασσινών κατά την εγκυμοσύνη με νευροαναπτυξιακούς απογόνους, και γράφουν ότι η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών μπορεί ακόμη και να φέρει κάποια θετικά οφέλη για τον εγκέφαλο.

Αντώνης Κυρίτσης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
[email protected]

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%