• Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2019 | 14:48
Γιατί να επιλέξω παξιμάδια “το Μάννα” Γιατί να επιλέξω παξιμάδια “το Μάννα”

Γιατί να προτιμήσουμε τα παξιμάδια “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη αντί για ψωμί ή φρυγανιές

Συχνά, πολλοί από εκείνους που κάνουν δίαιτα διερωτώνται: Να επιλέξω φρυγανιές, ψωμί ή παξιμάδια;

Η φρυγανιά υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία και μπορεί να περιέχει και άλλες προσμίξεις όπως αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, διάφορα βελτιωτικά διόγκωσης και γεύσης.

Όλα τα παραπάνω ανήκουν στην κατηγορία των πρόσθετων τροφίμων.­­

Το παξιμάδι είναι πιο σκληρό από μια φρυγανιά και ακόμα περισσότερο από μια φέτα ψωμί.

Έτσι πρέπει να το μασήσουμε καλά  για να το φάμε και ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε περισσότερο σάλιο.

Το σάλιο περιέχει το ένζυμο αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο σε απλούς υδατάνθρακες.

Έτσι το παξιμάδι είναι πιο εύπεπτο αφού η πέψη ξεκινάει ήδη από τη μάσηση.

Ταυτόχρονα, το παξιμάδι είναι ακόμα πιο χορταστικό από το ψωμί χωρίς να αποδίδει αναλογικά περισσότερες θερμίδες.

Ένα μέτριο παξιμάδι 15 g αποδίδει 50 kcal. Τις ίδιες θερμίδες παρέχει και μια φέτα λευκό ψωμί 30 g η δύο φρυγανιές.

Σχετικά με τον έλεγχο του σωματικού βάρους που αναφέρθηκε παραπάνω, τα παξιμάδια μπορούν να διατηρούν σε υψηλότερο επίπεδο τον κορεσμό κάτι το οποίο βοηθάει και στην απώλεια σωματικού βάρους και ως εκ τούτου στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Μια μερίδα παξιμάδι περιέχει σίγουρα τη μισή ποσότητα σε αλάτι από αυτή που περιέχει μια μερίδα ψωμί.

Σε όλες τις κατηγορίες αρτοσκευασμάτων και άρτων επιτρέπεται η χρήση συντηρητικών και πρόσθετων. Η χρήση τους είναι δεδομένη και ιδιαίτερα στα αρτοσκευάσματα μακράς διάρκειας.

Το παξιμάδι είναι ένα παραδοσιακό προϊόν,  το οποίο δεν περιέχει συντηρητικά. Δεν υπάρχει λόγος να προστίθεται συντηρητικά στη σύνθεσή τους, καθώς τα παξιμάδια ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών προϊόντων πολύ χαμηλής υγρασίας.

Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής αλλοίωσης.

Το όφελος που προσδίδει η χαμηλή υγρασία στα παξιμάδια είναι διπλό. Από την μια πλευρά απαλλαγή από κατανάλωση συντηρητικών, από την άλλη αυξημένη διατηρησιμότητα των προϊόντων.

Ο χρόνος ζωής των παξιμαδιών είναι κατά μέσο όρο 9 με 12 μήνες.

Τα σταρένια ή κριθαρένια παξιμάδια ολικής αλέσεως «το Μάννα» Τσατσαρωνάκη αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική επιλογή με αυξημένη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα χωρίς την παρουσία συντηρητικών.

Συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση καθώς και στον έλεγχο του σωματικού βάρους και αξίζει να τα προσθέσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Συμπερασματικά, τα παξιμάδια «το Μάννα» Τσατσαρωνάκη, πληρούν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και υπερέχουν διατροφικά από άλλα συναφή προϊόντα, ενώ παράλληλα σας δίνουν την ευκαιρία να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας εδέσματα χωρίς το φόβο της ζυγαριάς!

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%