• Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2019 | 16:28
Τα γονίδια μπορούν να καθορίσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας των παιδιών Τα γονίδια μπορούν να καθορίσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας των παιδιών

Οι ερευνητές εντόπισαν μια τριπλή αλληλεπίδραση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (BMI) του παιδιού, του γονότυπου του παιδιού και τρόπους με τους οποίους οι γονείς ανταποκρίνονται στα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού τους στην πρόβλεψη της περιοριστικής διατροφής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatric Obesity, 

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ομάδα STRONG Kids, οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες σχετικά με τα στυλ γονικής σίτισης και πώς οι γονείς των παιδιών προσχολικής ηλικίας (ηλικίας 2,5-3) συνήθως αντιδρούν στα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών τους. Οι ερευνητές εξέτασαν αυτούς τους παράγοντες σε συνδυασμό με τα γενετικά δεδομένα των παιδιών.

Η ερευνητική ομάδα έδειξε ενδιαφέρον για το γονίδιο COMT, ένα γονίδιο γνωστό για τη σημαντική επίδρασή του στο συναίσθημα και τη γνωστική λειτουργία. Αυτό το γονίδιο παράγει μια πρωτεΐνη με ενζυματική λειτουργία που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ενός νευροδιαβιβαστή (ντοπαμίνη) στον εγκέφαλο. Η λειτουργία του συστήματος COMT μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι οι αλλαγές που παράγονται από τη γενετική υπό μορφή μονοπυρηνικών πολυμορφισμών (SNPs).

Υπάρχουν πολλοί τύποι SNPs. Ορισμένοι επηρεάζουν τη σύνθεση αμινοξέων της πρωτεΐνης και, ανάλογα με την αλλαγή, θα μπορούσαν να αυξήσουν ή να μειώσουν τη λειτουργία του συστήματος COMT και συνεπώς την ποσότητα ντοπαμίνης που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές μελέτησαν ένα SNP που αλλάζει ένα αμινοξύ στη θέση 158 της πρωτεΐνης και η κοινή μορφή των βαλινικών (Val) μεταβολών στη μεθειονίνη (Met). "Σε ένα άτομο με Val / Val, το σύστημα COMT λειτουργεί τρεις με τέσσερις φορές ταχύτερα από εκείνα που έχουν άλλους συνδυασμούς και επομένως συσσωρεύει λιγότερη ντοπαμίνη στο εμπρός μέρος του εγκεφάλου", δήλωσε ο Kelly Bost, καθηγητής ανάπτυξης παιδιών στο Τμήμα Ανθρώπινη Ανάπτυξη και Οικογενειακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. "Τα παιδιά που έχουν τουλάχιστον ένα αντίγραφο του Val τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά συναισθηματικά. Εκείνοι που είναι συνήγοροι μεταφορείς έχουν την τάση να αντιδρούν περισσότερο στην αρνητική συγκίνηση ή το άγχος ».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από μια ομάδα 126 παιδιών. Οι γονείς συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια, βαθμολογώντας τον τρόπο με τον οποίο συνήθως ανταποκρίνονται στα παιδιά τους σε κοινές καταστάσεις, όπως το παιδί που γίνεται αναστατωμένο σε πάρτι γενεθλίων. Τα δείγματα σάλιου παρείχαν τις γενετικές πληροφορίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γονείς που πιθανότατα χρησιμοποιούν περιοριστική σίτιση ήταν εκείνοι που ανέφεραν συχνότερη χρήση μη ανταποκρινόμενων στρατηγικών στρες που ρυθμίζουν τα παιδιά τους - τιμωρούν ή αποθαρρύνουν - και είχαν παιδιά υψηλότερου βάρους και ομόζυγα για το αλλήλιο Met. Αλλά το ίδιο δεν ισχύει αναγκαστικά για τα παιδιά που ήταν μεταφορείς Val. Τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση των ερευνητών ότι οι γονικές προσεγγίσεις σε συνδυασμό με τις γενετικές τάσεις ενός παιδιού τροποποιούν τις συσχετίσεις μεταξύ της κατάστασης του BMI του παιδιού και της περιοριστικής διατροφής.

Εβελίνα Ρουσνάκ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%