Logodiatrofis.gr
ΝΕΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Το ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας

Ομιλητής στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας ο Δρ.Δημήτρης Γρηγοράκης

 

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας διοργανώνει το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παχυσαρκίας στις 25 -27 Φεβρουαρίου 2016 στο ξενοδοχείο Royal Olympic, στην Αθήνα.

Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παχυσαρκίας συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, η οποία ήδη αποτελεί καταξιωμένο επιστημονικό φορέα στη χώρα μας.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παχυσαρκίας και η ενεργός συμμετοχή σας, πιστεύουμε ότι, θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σας και θα διευρύνει τους επιστημονικούς σας ορίζοντες, αλλά συγχρόνως θα αποτελέσει και μια ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της, στα 25α γενέθλια της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχει και η Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ με ομιλητή τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Δρ.Δημήτρη Γρηγοράκη PhD.

Θέμα: «Παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με την κεντρική παχυσαρκία σε παιδιά. »
Δ. Γρηγοράκης, Μ. Γεωργούλης, Γ. Ψαρρά, Κ. Τάμπαλης, Δ. Παναγιωτάκος, Λ. Συντώσης.
Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα.

Σκοπός της Εργασίας: Η κεντρική εναπόθεση λίπους αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιομεταβολικών διαταραχών σε παιδιά. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εκτίμηση του επιπολασμού της κεντρικής παχυσαρκίας, καθώς και η διερεύνηση της συσχέτισης των συνηθειών του τρόπου ζωής με την πιθανότητα παρουσίας της, σε δείγμα παιδιών σχολικής ηλικίας.
Υλικό & Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτελούνταν από 124.113 παιδιά (9,9±1,1 ετών, 51% αγόρια) από το σύνολο των γεωγραφικών περιφερειών της Ελλάδας. Τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των παιδιών μετρήθηκαν από καθηγητές φυσικής αγωγής στον χώρο του σχολείου, και η κεντρική παχυσαρκία ορίστηκε ως τιμές του λόγου περιμέτρου μέσης προς ύψος (WHtR) ≥ 0,5. Οι συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας των παιδιών αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίου. Η μελέτη υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Αποτελέσματα: Το 33,4% των παιδιών χαρακτηρίσθηκαν ως κεντρικά παχύσαρκα βάσει του WHtR. Η κεντρική παχυσαρκία πιο συχνή στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια (36,0% έναντι 30,7%, Ρ<0,001) και ήταν παρούσα στο 95% των παχύσαρκων, στο 69,5% των υπέρβαρων και στο 12,0% των φυσιολογικού βάρους παιδιών. Τα κεντρικά παχύσαρκα παιδιά ανέφεραν χαμηλότερης ποιότητας διατροφικές συνήθειες και ήταν λιγότερο σωματικά δραστήρια, σε σύγκριση με παιδιά με WHtR<0,5. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλαπλής λογαριθμιστικής παλινδρόμησης, η συχνή κατανάλωση πρωινού γεύματος (ΣΛ=0,72, 95%ΔΕ=0,69-0,75), η τακτική κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων (ΣΛ=0,70, 95%ΔΕ=0,67-0,74) και η αυξημένη συχνότητα ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες (ΣΛ=1,10, 95%ΔΕ=1,07-1,14) ήταν οι ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες για την παρουσία της κεντρικής παχυσαρκίας, μετά από έλεγχο για το φύλο και την ηλικία.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν την αναγκαιότητα παρεμβάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κεντρικής παχυσαρκίας σε παχύσαρκα και μη παιδιά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι σημαντική η δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος για το σύνολο του παιδικού πληθυσμού, με έμφαση στην προώθηση της τακτικής κατανάλωσης γευμάτων και στον περιορισμό της ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.eiepcongress2016.gr

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το Τελικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ