• Κυριακή, 18 Αύγουστος 2019 | 23:19
13 τρόφιμα για την εγκυμοσύνη 13 τρόφιμα για την εγκυμοσύνη

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστεί 350-500 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου εγκυμοσύνης.

Μια δίαιτα ελλιπής σε βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού.

Με απλά λόγια, επιλέγοντας μια διατροφή πλούσια σε  θρεπτικά συστατικά θα διασφαλίσετε  την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας.

Μια τέτοια διατροφή θα σας βοηθήσει επίσης στο να χάσετε πιο γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης μετά την γέννα.

Αυτά είναι τα 13 εξαιρετικά θρεπτικά τρόφιμα για να προτιμήσετε όταν είστε έγκυος.

1. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να καταναλώνετε επιπλέον πρωτεΐνες και ασβέστιο για να καλύψετε τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν δύο είδη υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες: καζεΐνη και ορό γάλακτος.

Τα γαλακτοκομικά είναι η καλύτερη διαιτητική πηγή ασβεστίου και παρέχει υψηλές ποσότητες φωσφόρου, διάφορες βιταμίνες Β, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Το γιαούρτι, ειδικά το ελληνικό γιαούρτι, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις έγκυες γυναίκες. Περιέχει περισσότερο ασβέστιο από τα περισσότερα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ορισμένες ποικιλίες περιέχουν επίσης προβιοτικά βακτήρια, τα οποία υποστηρίζουν την πεπτική υγεία.

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν επίσης να καταναλώσουν το γιαούρτι, ειδικά το πρόβιο γιαούρτι.

Η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης, οι κολπικές μολύνσεις και οι αλλεργίες.

Συνοπτικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το γιαούρτι, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τις έγκυες γυναίκες. Σας βοηθούν να καλύψετε τις αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Τα προβιοτικά μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

2. Όσπρια

Αυτή η ομάδα τροφίμων περιλαμβάνει: φακές, μπιζέλια, φασόλια, ρεβίθια, σόγια και φιστίκια.

Τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου, φυλλικού οξέος και ασβεστίου, δηλαδή όλων αυτών που χρειάζεστε ακόμη περισσότερο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το φυλλικό οξύ είναι μία από τις βιταμίνες Β. Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Ωστόσο, οι περισσότερες έγκυες γυναίκες δεν καταναλώνουν αρκετό φολικό οξύ.

Αυτό έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα και χαμηλού βάρους γέννησης. Η ανεπαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί επίσης να προκαλέσει το παιδί σας να γίνει πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις και ασθένειες αργότερα στη ζωή του.

Τα όσπρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος. Ένα φλιτζάνι φακές, ρεβίθια ή μαύρα φασόλια μπορεί να παρέχει από 65-90% των ημερήσιων αναγκών σας.

Επιπλέον, τα όσπρια είναι γενικά πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες. Ορισμένες ποικιλίες είναι επίσης πλούσιες σε σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Συνοπτικά

Τα όσπρια είναι εξαιρετικές  πηγές φυλλικού οξέος, φυτικών ινών και πολλών άλλων θρεπτικών ουσιών. Το φυλλικό οξύ είναι μια πολύ σημαντική θρεπτική ουσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων γενετικών ανωμαλιών και ασθενειών.

3. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι πολύ πλούσιες σε β-καροτένιο, ένα φυτικό συστατικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των περισσότερων κυττάρων και ιστών. Είναι πολύ σημαντική για την υγιή εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να αυξήσουν την πρόσληψη της βιταμίνης Α κατά 10 – 40 %.

Ωστόσο, συνιστάται επίσης να αποφεύγονται πολύ υψηλές ποσότητες ζωικών πηγών βιταμίνης Α, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα όταν καταναλώνονται υπερβολικά.

Ως εκ τούτου, το β-καροτένιο είναι μια πολύ σημαντική πηγή βιταμίνης Α για τις έγκυες γυναίκες.

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτίνης. Περίπου 100-150 γραμμάρια μαγειρεμένης γλυκοπατάτας καλύπτουν ολόκληρη την ημερήσια αναλογία αναφοράς .

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες περιέχουν ίνες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα πληρότητας, να μειώσουν τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουν την πεπτική υγεία και την κινητικότητα.

Συνοπτικά

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία στο σώμα σας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των κυττάρων στο αναπτυσσόμενο έμβρυο σας.

4. Σολομός

Ο σολομός είναι πολύ πλούσιος σε βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, δεν παίρνουν  αρκετά ωμέγα-3 μέσω της διατροφής τους.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά τα μακράς αλύσου ω-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA. Αυτά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα θαλασσινά και βοηθούν στην οικοδόμηση του εγκεφάλου και των ματιών του εμβρύου σας.

Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες γενικά θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη θαλασσινών σε 2 φορές την εβδομάδα, λόγω του υδραργύρου και άλλων ρύπων που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες γυναίκες να αφαιρούν ολοκληρωτικά τα θαλασσινά από την διατροφή τους καταλήγωντας έτσι να έχουν έλλειψη ω -3 λιπαρών.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες που τρώνε 2-3 γεύματα λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως επιτυγχάνουν τη συνιστώμενη πρόσληψη ωμέγα-3 και αυξάνουν τα επίπεδα  EPA και DHA στο αίμα.

Επιπλέον, ο σολομός είναι μια από τις ελάχιστες φυσικές πηγές βιταμίνης D, η οποία συχνά λείπει από τη διατροφή. Είναι πολύ σημαντικό για πολλές διαδικασίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών και της ανοσολογικής λειτουργίας.

Συνοπτικά

Ο σολομός περιέχει τα βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών στο αναπτυσσόμενο μωρό σας. Είναι επίσης μια φυσική πηγή βιταμίνης D.

5. Αυγά

Τα αυγά είναι το απόλυτο φαγητό για την υγεία, καθώς περιέχει από λίγο της σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε.

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 77 θερμίδες, καθώς και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και λίπη. Περιέχει επίσης πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή χολίνης. Η χολίνη είναι απαραίτητη για πολλές διαδικασίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της υγείας.

Μια διατροφική έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι πάνω από το 90% των ανθρώπων κατανάλωναν λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα χολίνης. Η χαμηλή πρόσληψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα και πιθανόν να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου στο έμβρυο.

Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει περίπου 113 mg χολίνης, το οποίο είναι περίπου το 25% της ημερήσιας αναγκαίας πρόσληψης  για εγκύους.

Συνοπτικά

 Τα αυγά είναι απίστευτα θρεπτικά και ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Περιέχουν επίσης χολίνη, απαραίτητη θρεπτική ουσία για την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

6. Μπρόκολο και πράσινα , φυλλώδη λαχανικά

Το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι, περιέχουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι έγκυες γυναίκες. Αυτά είναι : φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Επιπλέον, το μπρόκολο και τα  χόρτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν επίσης φυτικές ενώσεις που ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα και την πέψη.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, αυτά τα λαχανικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, που είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα των εγκύων γυναικών.

Η κατανάλωση πράσινων, φυλλώδη λαχανικών έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης.

Συνοπτικά

Το μπρόκολο και τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι έγκυες γυναίκες. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

7. Άπαχο κρέας

Το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας και το κοτόπουλο είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.

Επιπλέον, το βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, χολίνη και άλλες βιταμίνες συμπλέγματος  Β - οι οποίες χρειάζονται σε υψηλότερες ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο σίδηρος είναι ένα βασικό μέταλλο που χρησιμοποιείται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια ως μέρος της αιμοσφαιρίνης. Είναι σημαντικό για την παροχή οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα του σώματός σας.

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από τότε που ο όγκος του αίματος τους αυξάνεται. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου κατά τη διάρκεια της πρώτης και της μέσης περιόδου  εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν αναιμία και ανεπάρκεια σιδήρου, γεγονός που διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρης γέννας και χαμηλού βάρους γέννησης.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες σε σίδηρο μόνο με τη διατροφή, ειδικά επειδή πολλές έγκυες γυναίκες αναπτύσσουν αποστροφή στο κρέας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια ή πιπεριές, μπορεί  να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου από τα γεύματα.

Συνοπτικά

Το άπαχο κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνων υψηλής ποιότητας. Το βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, χολίνη και βιταμίνες Β, τα οποία είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

8. Ιχθυέλαιο

Το ιχθυέλαιο είναι φτιαγμένο από το λιπαρό ήπαρ των ψαριών.

Το ιχθυέλαιο είναι πολύ πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του εμβρύου.

Το ιχθυέλαιο είναι επίσης πολύ πλούσιο σε βιταμίνη D, στην οποία στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη . Μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικό για όσους δεν καταναλώνουν τακτικά θαλασσινά ή συμπληρώματα με ωμέγα-3 ή βιταμίνη D.

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας. Αυτή η δυνητικά επικίνδυνη επιπλοκή χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, πρήξιμο των χεριών και των ποδιών και πρωτεΐνη στα ούρα.

Η κατανάλωση ιχθυελαίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο βάρος γέννησης και χαμηλότερο κίνδυνο νόσου αργότερα στη ζωή του μωρού.

Μία μερίδα (1 κουταλιά της σούπας ή 15 ml) του ελαίου αυτού παρέχει περισσότερο από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ωμέγα-3, βιταμίνης D και βιταμίνης Α.

Ωστόσο, δεν συνιστάται να καταναλώνετε περισσότερες από μία μερίδες την ημέρα, καθώς η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να είναι επικίνδυνη για το έμβρυό σας. Τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 μπορεί επίσης να έχουν αποτελέσματα αραίωσης του αίματος.

Συνοπτικά

Μια μόνο μερίδα (1 κουταλιά της σούπας ή 15 ml)  ιχθυελαίου ψαριών παρέχει περισσότερο από την απαιτούμενη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης D και βιταμίνης Α. Το ιχθυέλαιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν θαλασσινά.

9. Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε νερό, υγιείς υδατάνθρακες, βιταμίνη C, ίνες και αντιοξειδωτικά.

Γενικά περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου.

Η βιταμίνη C είναι επίσης σημαντική για την υγεία του δέρματος και την ανοσοποιητική λειτουργία.

Τα μούρα έχουν σχετικά χαμηλή τιμή γλυκαιμικού δείκτη, επομένως δεν πρέπει να προκαλούν σημαντικές αιχμές στο σάκχαρο του αίματος.

Τα μούρα είναι επίσης ένα εξαιρετικό σνακ, καθώς περιέχουν τόσο νερό όσο και φυτικές ίνες. Συνδιάζουν εκπληκτική γεύση και διατροφική αξία αλλά με σχετικά λίγες θερμίδες .

Συνοπτικά

Τα μούρα περιέχουν νερό, υδατάνθρακες, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, άλλες βιταμίνες και  αντιοξειδωτικά. Μπορούν να βοηθήσουν τις έγκυες γυναίκες να αυξήσουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και νερού.

10. Προϊόντα ολικής άλεσης

Η κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει τις έγκυες γυναίκες να ανταποκριθούν στις αυξημένες θερμιδικές τους ανάγκες, ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου.

Σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους κόκκους, οι ολόκληροι κόκκοι είναι πλούσιοι σε ίνες, βιταμίνες και φυτικές ενώσεις.

Η βρώμη και η κινόα περιέχουν επίσης μια σωστή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γενικά πλούσια σε βιταμίνες Β, φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Όλα αυτά συχνά λείπουν από τη διατροφή των εγκύων γυναικών.

Συνοπτικά

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β και μαγνήσιο . Όλα αυτά τα συστατικά είναι πολύ σημαντικά για την γυναίκα την περίοδο της εγκυμοσύνης .

11. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι ένας ασυνήθιστος καρπός επειδή περιέχουν πολλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β (κυρίως φολικό οξύ), βιταμίνη Κ, κάλιο, χαλκό, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C.

Τα καλά λίπη βοηθούν στην κατασκευή του δέρματος, του εγκεφάλου και των ιστών του εμβρύου σας και το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ελαττωμάτων νευρικού σωλήνα.

Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις κράμπες των ποδιών, μια παρενέργεια της εγκυμοσύνης για μερικές γυναίκες. Στην πραγματικότητα, τα αβοκάντο περιέχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες.

Συνοπτικά

Τα αβοκάντο περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου. Μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εμβρύου και στην ανακούφιση στις κράμπες των ποδιών που είναι συχνές στις έγκυες γυναίκες.

12. Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι γενικά πλούσια σε φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα .Ένα κομμάτι αποξηραμένων φρούτων περιέχει την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με τα φρέσκα φρούτα, χωρίς το νερό και σε πολύ μικρότερη μορφή.

Ως εκ τούτου, μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων μπορεί να προσφέρει ένα μεγάλο ποσοστό της συνιστώμενης πρόσληψης πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, του σιδήρου και του καλίου.

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Κ και σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι φυσικό καθαρτικό και μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Η τακτική κατανάλωση κατά το τρίτο τρίμηνο μπορεί να συμβάλει στη διευκόλυνση της διαστολής του τραχήλου της μήτρας  και να μειώσει την ανάγκη για την πρόκληση τοκετού.

Ωστόσο, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν υψηλές ποσότητες φυσικής ζάχαρης. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε τις ζαχαρωμένες ποικιλίες, οι οποίες περιέχουν ακόμα περισσότερη ζάχαρη.

Αν και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της πρόσληψης θερμίδων και θρεπτικών ουσιών, δεν συνιστάται γενικά να καταναλώνετε περισσότερες από μία μερίδες την ίδια στιγμή.

Συνοπτικά

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τις έγκυες γυναίκες, αφού είναι μικρά και θρεπτικά . Απλά φροντίστε να περιορίσετε τις μερίδες σας και να αποφύγετε τις ζαχαρωμένες ποικιλίες, για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης.

13. Νερό

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος αυξάνεται μέχρι 1,5 λίτρα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παραμείνετε σωστά ενυδατωμένες.

Το έμβρυό σας παίρνει συνήθως ό, τι χρειάζεται, αλλά αν δεν παρακολουθήσετε την πρόσληψη νερού, μπορεί να γίνει αφυδατωμένο.

Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, άγχος, κόπωση, κακή διάθεση και μειωμένη μνήμη.

Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, οι οποίες είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γενικές οδηγίες συνιστούν να πίνετε περίπου 2 λίτρα νερού την ημέρα, αλλά η ποσότητα που χρειάζεστε πραγματικά ποικίλλει ανάλογα με το άτομο.

Γενικά θα πρέπει να καταναλώνεται 1,5-2 λίτρα νερού την ημέρα . Μην ξεχνάτε όμως πως νερό περιέχετε και στις τροφές μας καθώς και στα ροφήματα όπως τσάι ή καφές.

Κατά κανόνα, πρέπει πάντα να πίνετε νερό όταν είστε διψασμένοι και να πίνετε μέχρι να εξουδετερώσετε τη δίψα σας.

Συνοπτικά

Το πόσιμο νερό είναι σημαντικό καθώς ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επαρκής ενυδάτωση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Συμπέρασμα

Ότι τρώτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τόσο εσάς όσο και το έμβρυο. Επειδή οι ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικές ουσίες αυξάνονται, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε θρεπτικά τρόφιμα. Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική, αλλά είναι σημαντικό πως θα το αποκτήσετε. Αυτό ωφελεί, το μωρό σας και την υγεία σας μετά την εγκυμοσύνη!

Χριστίνα Αβραμίδη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%