Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με τη μείωση του καρκίνου του προστάτη

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού  μειώνει τα επίπεδα του καρκινικού δείκτη .

 

Ευρήματα από την τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός τυποποιημένου, χωρίς καφεΐνη μείγμα κατεχίνης που περιέχει 400 mg epigallocatechin -3- gallate (EGCG) ανά ημέρα για ένα έτος μειώνει συνδυασμένα ποσοστά καρκίνου του προστάτη, ειδικού αντιγόνου σε άνδρες που έχουν προκακοήθη βλάβη στον προστάτη ή υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογήσει εάν μια παρέμβαση για ένα έτος με κατεχίνες του πράσινου τσαγιού (Polyphenon Ε) θα μπορούσε να καταστείλει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη στους άνδρες που είχαν υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (HGPIN) ή τον άτυπο πολλαπλασιασμό των αδενοκυψέλοίδών(ASAP).

Στην παρούσα έρευνα για την πρόληψη του καρκίνου, η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι τα ευρήματα από τη μελέτη αποκαλύπτουν ότι, συνολικά, η διαφορά στον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη κατά το τέλος ενός έτους μεταξύ των δύο ομάδων θεραπείας δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Ωστόσο, η ομάδα με επικεφαλή τον Dr. Nagi Kumar από το Moffitt Cancer Center αναφέρει ότι στους άνδρες οι οποίοι είχαν μόνο HGPIN κατά την έναρξη της έρευνας, παρατήρησαν ένα χαμηλότερο ποσοστό συνδυασμού της ASAP και την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη με Polyphenon Ε (Poly Ε).

Ακόμα ο Κumar και οι συνεργάτες του εξήγησε ότι ” Αυτό το εύρημα προήλθε από τη μείωση του άτυπου πολλαπλασιασμού των αδενοκυψέλοίδών (ASAP) της Polyphenon Ε (0/26) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo) (5/25), ακόμα πρόσθεσε ότι η μείωση του ορού του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) παρατηρήθηκε σε ανθρώπους συμπληρώνεται με το πράσινο τσάι προϊόντος.

Στοιχεία μελέτης
Η ομάδα των ερευνητών σύγκρινε την Polyphenon Ε σε 49 άνδρες με το εικονικό φάρμακο (placebo) σε μορφή δισκίων σε 48 άνδρες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θεραπείας που διήρκησε ένα έτος μετά από προ-κλινικές επιδημιολογικές μελέτες και πριν από δεδομένα κλινικών δοκιμών πρότεινε ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού (GTCs) θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Οι 97 άνδρες είχαν όλοι υψηλού βαθμού προστατική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (HGPIN) και / ή τον άτυπο πολλαπλασιασμό των αδενοκυψέλοίδών (ASAP).

Ακόμα, το πρωτεύον τελικό σημείο της μελέτης ήταν η σύγκριση των ποσοστών καρκίνου του προστάτη για τα δύο σκέλη της μελέτης μέσα σε ένα χρόνο. Δευτερογενή μέτρα περιλαμβάνονται στο ποσοστό του καρκίνου του προστάτη, τα επίπεδα του PSA στο αίμα, και το ρυθμό ανάπτυξης της ASAP στους άνδρες χωρίς ASAP, αλλά με HGPIN κατά την έναρξη.

Σύμφωνα με τον Kumar και τους συνεργατες του, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των συνολικών περιπτώσεων με προστάτη που παρατηρήθηκαν, με 5 περιπτώσεις σε 49 συμμετέχοντες για την PolyE και 9 περιπτώσεις σε 49 για το εικονικό φάρμακο.

Ένα δευτερεύον καταληκτικό σημείο προκύπτει συγκρίνοντας το συνολικό ποσοστό του καρκίνου του προστάτη συν ASAP μεταξύ των ανδρών με HGPIN και χωρίς ASAP κατά την έναρξη, όπου έδειξε μία μείωση σε αυτό το σύνθετο καταληκτικό σημείο: 3/26 (PolyE) έναντι 10/25 (placebo). Επιπλέον, οι άνδρες που λαμβάνουν το πράσινο τσάι σαν συμπλήρωμα είχαν μια σημαντική μείωση σε ειδικό προστατικό αντιγόνο(PSA) στο αίμα, ένα βιοδείκτη που σε συνδυασμό με άλλο παράγοντα κινδύνου χρησιμοποιήθηκε για τη διαλογή των ασθενών για τον καρκίνο του προστάτη, όπου τα υψηλά επίπεδα υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

 

Έφη Γεωργανά
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
egeorgana@amcstudent.edu.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ