Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η κουζίνα του μέλλοντος

Έχετε φανταστεί πώς μπορεί να είναι η κουζίνα μετά από 30 χρόνια; 

 

Το τεύχος του περιοδικού Future Food 2050 αυτό το μήνα εξετάζει πώς η συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη και τεχνολογία θα βοηθήσει τους καταναλωτές να προγραμματίσουν και να ψωνίσουν για τα γεύματά τους, να διαχειριστούν ειδικές διατροφικές ανάγκες και ακόμα να παράγουν προσαρμοσμένα προιόντα με το πάτημα ενός κουμπιού σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Το FututreFood 2050 είναι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται απο το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT) που θέτει επί τάπητος το θέμα της σίτισης του πληθυσμού που αναμένεται να φτάσει το 2050 τα 9+ δισεκατομμύρια.

Ένα από τα άρθρα αυτού του μήνα τονίζει τη δουλειά του Thomas Johansson, διευθυντή σχεδιασμού σε μια εταιρεία παραγωγής οικιακών συσκευών, όπου οι ”έξυπνες” κουζίνες ήδη προετοιμάζονται. Ο Johansson προβλέπει ότι η υπερσύνδεση θα καθορίζει τη σχέση μας με την κουζίνα μέχρι το έτος 2050. Καλύτερα δεδομένα, λέει, θα μεταφέρονται μεσω έξυπνων εφαρμογών με τη χρήση συνεχώς εξελισσόμενων αλγορίθμων.

Μέχρι το έτος 2050, ο Johansson πιστεύει ότι η κουζίνα μπορεί να μην είναι κουζίνα με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα. Το ψυγείο για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια ντουζίνα εξαγονικών χώρων αποθήκευσης μέσα στον τοίχο ενός σαλωνιού. Ο κάθε θάλαμος θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ένα σύστημα υποπίεσης ώστε να επεκτείνει τη ζωή των τροφίμων που θα περιείχε. Οι θάλαμοι θα όριζαν τη δική τους θερμοκρασία και υγρασία ανάλογα με το είδος του τροφίμου που θα περιείχαν. Επιπρόσθετα, ένα ”έξυπνο” ντουλάπι θα κρατούσε ένα φύλλο καταγραφής των περιεχομένων του, ενώ κάμερες θα σκάναραν τα πακέτα που βρίσκονται στα ράφια έτσι ώστε το ντουλάπι να συνεννοηθεί με το ψυγείο σχετικά με συνταγές που απαιτούν υλικά ψησίματος όπως ζάχαρη ή αλεύρι. Στο μεταξύ, ένας ”έξυπνος” φούρνος, τοποθετημένος μέσα στον τοίχο, δίπλα στους θαλάμους του ψυγείου, θα μπορούσε να ανιχνεύει την υγρασία και τη θερμοκρασία του φαγητού που μαγειρεύει.

Ο Johansson λέει ότι ο τελικός στόχος της τεχνολογίας των κουζινών νέας γενιάς είναι η υγεία των ατόμων και η ποιότητα ζωής. Η σύνδεση των συσκευών της κουζίνας με προσωπικές συσκευές που ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τις διατροφικές συνήθειες και τη φαρμακευτική ή άλλη αγωγή θα μπορούσε να επιτρέψει στις εφαρμογές να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές ώστε να αξιολογήσουν τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας. Αυτό θα απαιτούσε ”έξυπνες” μηχανές συνδεδεμένες με μεγαλύτερα συστήματα μέσω του διαδικτύου, καθώς και ”υπολογιστικά νέφη” με εσωτερικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να παίρνουν αποφάσεις μόνα τους.

 

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


konstantinos.kkranio.kraniotis(a)gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ