Logodiatrofis.gr
ΓυναικαΔιατροφή

Η λαπαροσκόπηση στην υπηρεσία των γυναικών

Στη γυναικολογία υπάρχουν δύο σημαντικές περιπτώσεις που πρέπει να ελέγχονται ενδοσκοπικά.

 

Η πρώτη περιλαμβάνει το εσωτερικό της κοιλίας και ειδικότερα το περιεχόμενο της πυέλου όπου βρίσκονται τα έσω γεννητικά όργανα, δηλαδή η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες.

Η εξέταση αυτή ονομάζεται λαπαροσκόπηση και διενεργείται υπό γενική αναισθησία διαμέσου του ομφάλιου της κοιλίας. Το λαπαροσκόπιο είναι μια μακριά φωτισμένη μεταλλική ράβδος (σωλήνας), συνδεδεμένη με μια κάμερα και ένα μονιτορ, που επιτρέπει την άψογη εικόνα του εσωτερικού του σώματος από το γυναικολόγο.

Η δεύτερη ονομάζεται υστεροσκόπηση και γίνεται διακολπικά. Ελέγχει τον εσωτερικό χώρο της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο, που είναι η περιοχή που μεγαλώνει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Διαγνωστική λαπαροσκόπηση
Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων της κοιλίας, με οξύ ή χρόνιο χαρακτήρα, αρκεί η ασθενής να μην ευρίσκεται σε κατάσταση shock. Επιπλέον, ένα μεγάλο πεδίο εφαρμογής της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης είναι οι ασθενείς με υπογονιμότητα ή στείρωση. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις με μηχανικό παράγοντα στείρωσης (όπως απόφραξη σαλπίγγων, πυελικές συμφύσεις, ενδομητρίωση, απόφραξη μητροσαλπιγγικών στομίων, υδροσάλπιγγες κ.λ.π.) η διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι αναντικατάστατη.

Ενδείξεις για τη διαγνωστική λαπαροσκόπηση αποτελούν οι συμφύσεις της πυέλου, η ενδομητρίωση, η εξωμήτριος κύηση, οι ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας, η διάτρηση οργάνων, η ανάγκη διαφοροδιάγνωσης μεταξύ οξείας σαλπιγγίτιδας και σκωληκοειδίτιδας, το σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών κ.λ.π.

Αντενδείξεις για λαπαροσκόπηση αποτελούν παθήσεις από το καρδιαγγειακό σύστημα, το αναπνευστικό, το αιμοποιητικό, η κύηση (μετά τον 3ο μήνα), μεγάλες μάζες στην πύελο, μεγάλη εσωτερική αιμορραγία και κατάσταση shock.

Οι επιπλοκές της λαπαροσκόπησης είναι ο τραυματισμός ενδοκοιλιακών οργάνων (έντερο, κύστη, ουρητήρες, αγγεία), φλεγμονές αυτών, ναυτία και έμετος από ερεθισμό του περιτοναίου και του διαφράγματος από το CO2 κ.λ.π.

Για τη διαγνωστική λαπαροσκόπηση απαιτείται γενική αναισθησία. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και εντοπίζεται περισσότερο υπό μορφή ενόχλησης στους ώμους και στο άνω μέρος του κορμού. Η ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη ζωή της φυσιολογικά, ύστερα από 1- 2 ημέρες.

Λαπαροσκοπική χειρουργική
Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιούμε τη χειρουργική διόρθωση των παθήσεων στο εσωτερικό του οργανισμού, χωρίς την πρόκληση μεγάλων τομών, όπως με τις κλασσικές μεθόδους χειρουργικής. Συγκεκριμένα, η ασθενής είναι σε θέση να επιστρέφει στο σπίτι της συνήθως την επόμενη ημέρα του χειρουργείου.

Επιπλέον, η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια λαπαροσκοπικών χειρουργείων καθώς και οι πιθανότητες δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων είναι ελάχιστες, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις νέες γυναίκες που θέλουν να διαφυλάξουν τη μελλοντική τους γονιμότητα. Οι ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις ευθύνονται για το 80% σοβαρών μετεγχειρητικών συμφύσεων (συγκολλήσεις μεταξύ ιστών της μήτρας και των γειτονικών οργάνων όπως  έντερο, σάλπιγγες, ωοθήκες).

Γενικά το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, η γυναίκα είναι σε θέση να ξαναρχίσει τις καθημερινές της δραστηριότητες, ακόμα και γυμναστική μία με δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Σήμερα, σχεδόν όλες οι ανοιχτές γυναικολογικές επεμβάσεις έχουν αντικατασταθεί από τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Έτσι ινομυώματα μήτρας, κύστες ωοθηκών, ενδομητρίωση, εξωμήτριος κύηση, λύση κοιλιακών συμφύσεων, επανορθωτικές επεμβάσεις πυέλου ή επεμβάσεις για ακράτεια ούρων ακόμα και ολική ή υφολική υστερεκτομή μπορούν να διεξαχθούν χωρίς ανοικτή επέμβαση. Μόνες εξαιρέσεις αποτελούν χειρουργεία για αφαίρεση μεγάλων συμπαγών κοιλιακών όγκων ή για γυναικολογικές κακοήθειες.

Γράφει  ο
Δρ. Νικηφόρος Κλήμης
Χειρουργός – Μαιευτήρας – Γυναικολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ