• Τρίτη, 16 Ιούλιος 2019 | 03:51
Η μείωση της περιφέρειας της μέσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγει Η μείωση της περιφέρειας της μέσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγει

  Άτομα με μικρότερη περιφέρεια  μέση  μειώνουν τον κίνδυνο  εμφάνισης διαβήτη.

 

Έρευνα

Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες και άντρες που παρουσίασαν αύξηση στην τιμή της περιφέρειας της μέσης τους από 6 εκ. και άνω (τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής τους) βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο.

Τα δύο από τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

  1. η υψηλή αρτηριακή πίεση
  2. τα διαταραγμένα επίπεδα χοληστερόλης.

Αντιθέτως, οι γυναίκες που μείωσαν μόλις 2 εκ. ή και περισσότερο την περιφέρεια της μέσης τους μείωσαν και τον κίνδυνο να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο συγκριτικά με αυτές των οποίων η τιμή της περιφέρειας της μέσης τους έμεινε ίδια.

Σταθερή Vs μειωμένης περιφέρειας μέσης Στην παραπάνω έρευνα, επιπλέον, οι ερευνητές σύγκριναν γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο που μείωσαν την περιφέρεια της μέσης τους, με γυναίκες επίσης με μεταβολικό σύνδρομο που διατήρησαν σταθερή την περιφέρεια της μέσης στη διάρκεια της μελέτης.. Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα είχε 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μην έχει μεταβολικό σύνδρομο με τη πέρας της έρευνας. Εκτός από την τιμή της περιφέρειας μέσης, η τιμή του Δείκτη μάζας σώματος είναι εξίσου σημαντικός δείκτης για το αν τα άτομα θα εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη ή καρδιαγγειακά επεισόδια. Παρόλα αυτά, μπορεί και άτομα με φυσιολογική τιμή στο δείκτη μάζας σώματος να έχουν μεγάλη τιμή στην περιφέρεια της μέσης τους και κατά συνέπεια να έχουν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο.

Η αυξημένη περιφέρεια της μέσης αποτελεί έναν κακό διαγνωστικό δείκτη προάγγελο του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%