Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η παράλειψη πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη διαβήτη και καρδιακής νόσου

Η αποφυγή λήψης πρωινού γεύματος σχετίζεται τυπικά με τη παχυσαρκία.

 

Η πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη από το University of Missouri μελέτησε 35 γυναίκες ηλικίας 13-20 ετών και έδειξε ότι όσες παρέλειπαν τακτικά το πρωινό γεύμα είχαν φτωχότερο σάγχαρο αίματος λόγω της υψηλής πρωτείνης πρωινού από ότι αυτές που κατανάλωναν πρωινό γεύμα τακτικά.

Σημερινά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αίματος μπορούν να συνδεθούν με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών νοσημάτων. Επίκουρος καθηγητής υγείας υποστηρίζει ότι μια καλή δίαιτα από νεαρή ηλικία προλαμβάνει την ανάπτυξη τέτοιων παθήσεων.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν την αυξημένη ανικανότητα αυτών που παραλείπουν τακτικά το πρωινο γεύμα, να μεταβολίσουν μεγάλες ποσότητες πρωτείνης. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε δυστυχώς πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος ο οποίος παρέλειπε το πρωινό γεύμα χρειάζεται να συνεχίσει τη λήψη πρωινού γεύματος ώστε να λάβει τα ωφέλη αυτού.

Η νεαρές γυναίκες θα πρέπει τακτικά να στοχεύουν σε ένα πρωινό 350 θερμίδων με περίπου 30γραμ. πρωτείνης( ομελέτα με αυγά ή ελληνικό γιαούρτι).

Λεπτομέρειες της έρευνας
Η έρευνα μελέτησε την επίδραση του τύπου καθώς και της συχνότητας του πρωινού γεύματος σε παχύσαρκα κορίτσια.

Επιπλέον σύγκρινε την επίδραση ενός πρωινού γεύματος πλούσιο σε πρωτείνη σε άτομα που επέφευγαν τακτικά την κατανάλωση πρωινού και σε αυτούς που κατανάλωναν τακτικά πρωινού. Βρέθηκε ότι η μεταβολική αντίδραση στην υψηλή περιεκτικότητα πρωτείνης ήταν διαφορετικά.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι για αυτούς που παρέλειπαν το πρωινό τακτικά, η λήψη ενός πρωινού πλούσιο σε πρωτείνη οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης του αίματος ενώ σε όσους κατανάλωναν τακτικά πρωινό η λήψη ενός πρωινού γεύματος πλούσιο σε πρωτείνη οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα γλυκόζης του αίματος καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εν κατακλείδι, η έρευνα προσθέτει ότι το ξεκίνημα της λήψης του πρωινού γεύματος, εκτός από τα μακροθρεπτικά συστατικά που παρέχει, έχει ελάχιστη επίδραση στα καθημερινά επίπεδα της γλυκόζης του αίματος σε άτομα που τακτικά απέφευγαν την κατανάωση αυτού.

 

 

   Άννα Βεσέλη
Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας
annabeseli@gmail.com
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ