• Δευτέρα, 25 Μάρτιος 2019 | 01:35
Γιατί Μεσογειακή Διατροφή;
Γιατί Μεσογειακή Διατροφή;

Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί την ιδανικότερη διατροφή σύμφωνα με  πολλές έρευνες παγκοσμίως.

Το κακό όμως είναι ότι στη σημερινή Ελλάδα την έχουμε ξεχάσει πλην μερικών εξαιρέσεων πχ Ικαρία.

Η διατροφή, με την οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές και αποδεδειγμένα αποτελεί την υγιεινότερη προληπτικά αλλά και θεραπευτικά διατροφή, εμείς η νεώτεροι έλληνες την βάλαμε στο περιθώριο.

Το πλαστικό φαγητό, το εύκολο φαγητό, το γρήγορο φαγητό,  αντικατέστησε την αγνότητα την μεσογειακής διατροφής, την διατροφική μαγεία της.

Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι μαγεία τόσο στον πλούτο και την ισορροπία που δημιουργεί στον οργανισμό τόσο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα κλπ στοιχεία, όσο και στην κοινωνική της δομή.

Γιατί η μεσογειακή διατροφή ζητά οικογένεια, ζητά μάνα, αυτή την μάνα που μαγειρεύει το όσπριο, το λαδερό, το ζεστό φαγητό για την οικογένεια, γατί η μεσογειακή διατροφή ζητά οικογενειακό τραπέζι.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια φαίνεται ότι γίνεται μια σχετική προσπάθεια τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο προς την στροφή του κόσμου στην διατροφή μας, στην δική μας διατροφή, στην μεσογειακή διατροφή.

Ας δούμε όμως, ποια είναι, τι είναι, γιατί είναι ιδανική η μεσογειακή διατροφή.

Είναι εύκολη

Μας ζητά κυρίως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς.

Τρόφιμα δηλαδή που και εύκολα καταναλώνονται και οικονομικά είναι σε σχέση πχ με το κρέας. 

Επιλέγει κυρίως ψάρι και όταν λέμε ψάρι δεν είναι απαραίτητα να είναι ψάρι μεγάλης οικονομικής αξίας και δυσκολίας παρασκευής-αγοράς, αλλά αντιθέτως το μικρό το οικονομικό ψάρι πχ σαρδέλα, γαύρος κλ. Περιέχουν  ότι είναι απαραίτητο για την υγεία μας.

Περιορίζουμε το κόκκινο κρέας, καταναλώνουμε αντί αυτού, λευκό αλλά και αυτό με σύνεση, χρησιμοποιούμε περισσότερα  βότανα, μπαχαρικά, μέλι, αντί ζάχαρη, προσέχουμε ιδιαίτερα το αλάτι και καταναλώνουμε καλυτέρα ελαιόλαδο από όποιο άλλο έλαιο.

Η μεσογειακή διατροφή λοιπόν και οικονομικότερη μπορεί να ειναι και ποιο εύκολο πρόγραμμα να μας δωσει και κυρίως λόγο της ποικιλίας της  μπορεί να μας δώσει και προστασία υγείας.

Εμποδίζει την ασθένεια ενισχύει την υγεία

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεως, αυτοάνοσων, καρκίνων διαφόρων μορφών, καρδιαγγειακών, ψυχολογικών κλπ. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, προλαμβάνει, διαβήτη, χοληστερίνη, παχυσαρκία, Αλτσχάιμερ.

Η μεσογειακή διατροφή προλαμβάνει αλλά και θεραπεύει.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών ινών, η ισορροπία των γευμάτων, η μείωση των κορεσμένων λιπαρών και του κόκκινου κρέατος, η ποικιλία της μεσογειακής διατροφής, βοηθά τον οργανισμό στην σωστή απώλεια και συντήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Παρέχει ισορροπία των θρεπτικών στοιχείων

Η ισορροπία των θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, καλών  λιπαρών, των αντιοξειδωτικών κλπ είναι αυτά που την κάνουν πολύτιμη για τον οργανισμό, δίνει ισορροπία, αλλά  μας επιτρέπει επίσης να την ακολουθούμε μακροπρόθεσμα.

Η χρήση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά θωρακίζει και προστατεύει τον οργανισμό.

Ο Τρόπος Ζωής και η μεσογειακή διατροφή σημαίνει οικογένεια

Τρώμε με οικογένεια, φίλους, συγγενείς. Τρώμε συζητώντας, μιλώντας, βλέποντας ο ένας τον άλλο...

Η μεσογειακή διατροφή είναι αυτό που έχουμε ξεχάσει. Η παρέα, οι φίλοι, το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι...

Η μεσογειακή διατροφή είναι η οικογένεια μεσημέρι, να τρώνε όλοι μαζί και να συζητούν τα προβλήματα, τις λύσεις, το χαμόγελο του ενός προς τον άλλο...

Η μεσογειακή διατροφή είναι ενότητα, απόλαυση ενός ωραίου γεύματος, το λίγο κρασάκι που θα μας κάνει να γελάσουμε και λίγο παραπάνω...

Η μεσογειακή διατροφή είναι αυτό που είμαστε…

Είναι Ελλάδα, είναι Μεσόγειος!!

Δημήτριος Κουτρούμπας
Bsc Κλινικός διατροφολόγος - Φυσιοθεραπευτής - Φυσιοπαθητικός
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: dimkphysiotherapist@yahoo.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%