• Δευτέρα, 27 Μάιος 2019 | 10:06
Ισοφλαβόνες στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Ισοφλαβόνες στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Οι ισοφλαβόνες μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα θνησιμότητας στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Μία μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Καρκίνος» (Cancer) αποδεικνύει  ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ισοφλαβόνες  -οιστρογόνα – όπως ενώσεις οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα σαν τη σόγια- μπορεί να σχετίζονται με μία μείωση σε όλες τις αιτίες θνησιμότητας για τις γυναίκες με κάποιου είδους καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 6.235 γυναικών από την Αμερική και τον Καναδά από την Oικογενειακή Γραμματεία Καρκίνου του Μαστού, ένα πρόγραμμα χορηγούμενο από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου το οποίο έχει συλλέξει κλινικά δεδομένα και δεδομένα μέσω ερωτηματολογίου σε εγγεγραμμένους συμμετέχοντες και τις οικογένειές τους από το 1995. Οι γυναίκες ταξινομήθηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το επίπεδο των ισοφλαβονών που είχαν καταναλώσει, το οποίο υπολογίστηκε σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που οι ίδιες είχαν συμπληρώσει. Η θνησιμότητα εξετάστηκε μετά από μια μέση περίοδο παρακολούθησης 9,4 ετών.

Οι ερευνητές βρήκαν μια μείωση 21% σε κάθε αιτία θνησιμότητας των γυναικών στην ομάδα με υψηλότερο ποσοστό πρόσληψης, σε σύγκριση με εκείνη με χαμηλότερο ποσοστό πρόσληψης ισοφλαβινών. Η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ισοφλαβόνης και της μειωμένης θνησιμότητας ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες με όγκους που στερούνταν υποδοχέων οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Οι γυναίκες που δεν λαμβαναν ορμονική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είχαν ασθενέστερη, αλλά ακόμα σημαντική συσχέτιση. Δεν βρέθηκε συσχέτιση για τις γυναίκες με θετικούς όγκους ορμόνης-υποδοχέα και για τις γυναίκες που έλαβαν ενδοκρινική θεραπεία.

Το μεγάλο μέγεθος και οι διαφορετικές φυλετικές/εθνικές μεταμφιέσεις της Oικογενειακής Γραμματείας Καρκίνου του Μαστού επέτρεψε στους ερευνητές να αξιολογήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των διαφόρων υποτύπων του καρκίνου του μαστού και υποομάδες ασθενών, και να προσαρμόστουν για συγχυτικούς παράγοντες.

Ωστόσο, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η διαιτητική πρόσληψη ισοφλαβονών συσχετίστηκε με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και με τον τρόπο ζωής, οι οποίοι μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας. 

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα διατροφικών ισοφλαβονών ήταν πιο πιθανό να είναι Αμερικανές Ασιατικής καταγωγής, νέες σε ηλικία, σωματικά δραστήριες, πιο μορφωμένες, δεν είναι υπέρβαρες, δεν κάπνισαν ποτέ, και δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα ήλέγχε για αυτούς τους παράγοντες στις αναλύσεις, η πιθανότητα σύγχυσης στη μελέτη δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ναταλία Βάου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%