Logodiatrofis.gr
ΣυνταγέςΨάρια - Θαλασσινά

Καλαμάρια γεμιστά

Ένα πιάτο που κανένας καλοφαγάς δεν μπορεί να του αντισταθεί!

  • Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
  • Χρόνος ψησίματος: 10΄

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 φρέσκα καλαμάρια (περίπου 300 γραμμ. το καθένα)
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε κυβάκια
  • ½ κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 μέτρια, ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. καστανό ρύζι Fytro
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών Knorr «Σπιτικός»
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την πράσινη σάλτσα

  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό και 3 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο ή μέντα, όλα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • Λίγο ξερό δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξίδι

Εκτέλεση

  1. Για την πράσινη σάλτσα: Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά με τη μουστάρδα Hellmann΄s, μέχρι να έχουμε λείο μίγμα.
  2. Σοτάρουμε ελαφρά τα κυβάκια μελιτζάνας σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο σκεύος και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το καστανό ρύζι Fytro και σταδιακά το ζωμό λαχανικών Knorr μέχρι να ετοιμάσουμε ριζότο με λασπώδη σύσταση. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη μελιτζάνα και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το ριζότο να κρυώσει ελαφρά.
  3. Στο μεταξύ, πλένουμε καλά τα καλαμάρια και τα καθαρίζουμε από το μελάνι και τη σκληρή, εσωτερική τους μεμβράνη. Τα γεμίζουμε με το μίγμα του ρυζιού και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου, ελαφρά λαδωμένο. Τα ψήνουμε για 10΄ στους 180° C και τα βγάζουμε από το φούρνο. Μοιράζουμε την πράσινη σάλτσα σε πιάτα και πάνω της τοποθετούμε από ένα καλαμάρι.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Κύριο πιάτο με μεγάλη περιεκτικότητα βιταμινών, αντιοξειδωτικών ουσιών, ω-3 και ω-6 λιπαρών!

Κυρίαρχη θρεπτική ουσία η βιταμίνη C. Παρόντα και τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά τα οποία βελτιώνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, φαινολικές ενώσεις, αλυσίνη, Βιταμίνη Ε, λιγνάνες και σελήνιο ενισχύουν την αντιοξειδωτική προστασία και συμβάλλουν στην πρόληψη σημαντικών χρόνιων νοσημάτων.

Η διατροφική αξία της συνταγής μεγιστοποιείται από το καστανό ρύζι, το οποίο κατέχει περίοπτη θέση στην πυραμίδα των αντιοξειδωτικών τροφίμων, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτικών ινών που βελτιώνουν τις βιολογικές καύσεις του οργανισμού και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (in vitro): 6.425





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ