• Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2019 | 04:46
Καμία αλλαγή στην προτιμώμενη γλυκύτητα μετά από δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη Καμία αλλαγή στην προτιμώμενη γλυκύτητα μετά από δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη

Καμία αλλαγή στην προτιμώμενη γλυκύτητα μετά από δίαιτα χαμηλής ζάχαρης.

 

Τα άτομα που ολοκλήρωσαν τρίμηνη διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη δεν παρουσίασαν μόνιμη αλλαγή στο προτιμώμενα επίπεδα γλυκύτητας, αν και τα τρόφιμα είχαν γεύση πιο γλυκιά από την πραγματική για αυτούς, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που συντάχθηκε από τους ερευνητές στο Monell Center, που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά πριν εκτυπωθεί στην American Journal of Clinical Nutrition.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τυπικά δύο ή περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης κάθε ημέρα κλήθηκαν είτε να διατηρήσουν την κανονική διατροφή τους ή να αντικαταστήσουν 40% των θερμίδων τους από σάκχαρα με λίπη, πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες διατηρώντας παράλληλα την αρχική θερμιδική πρόσληψη τους. Μετά από τρεις μήνες, και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ένταση της γλυκιάς γεύσης και την ευχαρίστηση από ζαχαρούχες πουτίγκες βανίλιας και ποτά βατόμουρο. Ενώ η ομάδα μειωμένης περιεκτικότητας σε ζάχαρη βαθμολογησε αυτά ως πιο γλυκιά από ό, τι τα άτομα που δεν είχαν περιορισμό ζάχαρη, η προτίμησή που εξέφρασαν και οι δυο ομάδες για το επίπεδο του σακχάρου σε αυτά τα τρόφιμα δεν διέφερε. Επιπλέον, μετά τους τρεις μήνες οι συμμετεχόντες με περιορισμένη ζάχαρη αύξησαν γρήγορα τη πρόσληψη ζάχαρης και την αντίληψη της έντασης της γλυκιάς γεύσης σε επίπεδα πριν τη δίαιτα.

Σύμφωνα με τον Monell, τα αποτελέσματα αυτά διαφέρουν από προηγούμενες μελέτες που επικεντρώθηκαν σε αλάτι, οι οποίες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που διατίθενται σε μία διατροφή χαμηλή σε νάτριο προτιμούν τα χαμηλότερα επίπεδα αλατιού στη διατροφή τους.

"Οι παράγοντες που αποτελούν τη βάση για τη συμπάθεια στη ζάχαρη και το αλάτι μπορεί να διαφέρουν," λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Gary Beauchamp, ένας συμπεριφορικός βιολόγος στο Monell. «Τα ευρήματα από αλάτι αποτελούσαν μέρος του σκεπτικού της σύστασης της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού με τη σταδιακή μείωση της ποσότητας του αλατιού σε έτοιμα φαγητά και φαγητά εστιατορίου. Η σύγχρονη διατροφή περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό θερμίδων όπως ζάχαρη, αλλά αυτή η ίδια τακτική δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς και να βοηθήσει να μειώσει την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν οι άνθρωποι. "

Αιμιλία Κλεφτάρα-Τζονιχάκη
Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
aimilia.kle.tzon(a)gmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%