• Τρίτη, 02 Ιούνιος 2020 | 10:36
Ένας καπνιστής πόση βιταμίνη C πρέπει να παίρνει την ημέρα; Ένας καπνιστής πόση βιταμίνη C πρέπει να παίρνει την ημέρα;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...

Ερώτηση: Γεια σας. Η υψηλη χοληστερινη μειωνεται με την ληψη βιταμινης C, Ε και σκορδου; Στην περιπτωση που καποιος καπνιζει, ποση βιταμινη C πρεπει να παιρνει την ημερα; Ευχαριστω.

Καλησπέρα,

Η χοληστερόλη είναι συστατικό ζωτικής σημασίας για το κύτταρο. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό παράγεται στο ήπαρ, ενώ σε μικρότερο ποσοστό είναι εξωγενούς προέλευσης και προέρχεται από την διατροφή. Η εναπόθεσή της στα αγγεία θεωρείται ως η αιτία αθηροσκλήρωσης και η κακή λειτουργία των αγγείων της καρδιάς προκαλεί τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου.

Όσον αφορά τον τρόπο μείωσής της, ισχύει ότι μειώνεται με την λήψη βιταμίνης C και Ε καθώς και σκόρδου λόγω των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες όπως είναι τα εσπεριδοειδή και φρούτα και  λαχανικά (π.χ. ακτινίδιο, κόκκινη και πράσινη πιπεριά, μαϊντανός  κ.ά.) και λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων και πολλαπλών οφελών που έχει και προσφέρει το σκόρδο στην υγεία.

Στην περίπτωση που κάποιος καπνίζει, αξίζει να αναφερθεί ότι το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου οπότε η ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C, θα είναι αυξημένη σε σχέση με έναν μη καπνίζοντα, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες του ανάγκες σε βιταμίνη C. Συγκεκριμένα, η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 60 mg αλλά όσον αφορά κάποιον που καπνίζει θα πρέπει να προσλαμβάνει 100 mg βιταμίνη C ημερησίως.

Τέλος, τρώγοντας πιο ισορροπημένα και ακολουθώντας το μεσογειακό τρόπο διατροφής, μπορούμε να μειώσουμε έως και 10% τη χοληστερόλη. Συνεπώς, μείωση της χοληστερόλης κατά 1%, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 2%.

Χριστίνα Χαζίζα
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: [email protected]

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%