• Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος 2020 | 01:49
Οι φυτικές τροφές αντικαθιστούν τα γαλακτοκομικά; Οι φυτικές τροφές αντικαθιστούν τα γαλακτοκομικά;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...

Ειναι αλήθεια οτι φυτικές τροφές, οπως τα κόκκινα φασόλια και το μπρόκολο, περιέχουν ασβέστιο που μπορει να αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά και επίσης ειναι αλήθεια αυτό που λενε οι vegan οτι το μελι θεωρείται ζωικό τρόφιμο, επειδή παράγεται από τις μέλισσες;

Σχετικά με το πρώτο ερώτημα, είναι εν μέρει σωστό διότι το ασβέστιο, όπως και ο σίδηρος, είναι υψηλώς βιοδιαθέσιμα (απορροφήσιμα) κυρίως όταν προέρχονται από ζωικές πηγές.

Από τα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο (πχ. κόκκινα φασόλια και το μπρόκολο) χρειάζεται αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες έτσι ώστε να απορροφηθεί η ίδια ποσότητα.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να καταναλώσει περίπου 8 φλιτζάνια σπανάκι ή κόκκινα φασόλια ή 2 + 1/2 φλιτζάνια μπρόκολο για να απορροφήσει την ίδια ποσότητα ασβεστίου που περιέχει 1 φλιτζάνι γάλα.

Για το δεύτερο ερώτημα, πράγματι το κίνημα των vegan αποκλείει από τη διατροφή οποιοδήποτε τρόφιμο προέρχεται από ζωικούς οργανισμούς.

Με βάση αυτή τη λογική αποκλείουν και το μέλι (καταχρηστικά κατά την άποψη μου!) το οποίο θεωρείται από τους vegan και αυτό ως μη επιτρεπτό τρόφιμο, επειδή ακριβώς παράγεται από ζωικό οργανισμό δηλαδή τις μέλισσες.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%