• Παρασκευή, 15 Νοέμβριος 2019 | 15:40
Τα καρότα μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 60% Τα καρότα μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 60%

Τα καρότα δεν κάνουν καλό μόνο στην υγεία των ματιών

 

 
 

Βοηθούν, επίσης και στη μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 60% 

  • Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο που προσδίδει στα τρόφιμα το φωτεινό τους χρώμα
  • Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως φυσικά προκαλούν στα χημικά να έχουν προστατευτική δράση
  • Βρίσκεται σε τροφές όπως το σπανάκι, κόκκινες πιπεριές και μάνγκο
  • Η σωστή διατροφή βοηθάει τις γυναίκες να αναπτύξουν 40-60% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού

  Μελέτες δείχνουν πως η συχνή κατανάλωση καρότων μπορεί να μειώσει έως και 60%  τις πιθανότητες στις γυναίκες να αναπτύξουν ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, και άλλα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια στην χρωστική ουσία που ονομάζεται β-καροτένιο, όπως το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, το μάνγκο, και έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Η β-καροτίνη είναι ένα φυσικό χημικό που δίνει στα φυτικά τρόφιμα το φωτεινό τους χρώμα. Για χρόνια οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση τους πρέπει να αποτελεί μέρος μίας υγιεινής διατροφής, προκειμένου να αποτρέψει απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Εντούτοις, μια τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει πως συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού πολύ περισσότερο από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

  Περίπου 58,000 γυναίκες το χρόνο στη Βρετανία διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Η ασθένεια πλήττει μία στις οκτώ γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ουσίες για πολύ καιρό πιστεύεται ότι έχει  προστατευτική επίδραση.  Οι επιστήμονες, πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη σχέση διατροφής και καρκίνου, την Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή, μελετώντας ένα ευρύ φάσμα χημικών αντιδράσεων των φυτών για να διαπιστώσουν πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επιστήμονες από όλη την Ευρώπη μελέτησαν 1.500 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και άλλες 1.500 που δεν έπασχαν.

  Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις για να υπολογιστούν τα επίπεδα β-καροτένιου και λυκοπενίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τροφές που περιείχαν β-καροτένιο, όπως τα καρότα και οι πιπεριές, είχαν 40-60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υποδοχέα οιστρογόνου αρνητικό προς τον καρκίνο του μαστού, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/3 του συνόλου των όγκων του μαστού. Όμως, η χρωστική ουσία δεν φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης των θετικών οιστρογόνων υποδοχέων, που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος των καρκίνων του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, οι ερευνητές υποστήριξαν πως τα οφέλη από άλλες χημικές ουσίες των φυτών ήταν αμελητέα.

  Η ιστοσελίδα της κυβέρνησης NHS Choices, υποστηρίζει πως το β-καροτένιο είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό, βοηθώντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προειδοποιεί, ωστόσο, για την λήψη συμπληρωμάτων πως σε υψηλές δόσεις μπορεί να συνδεθούν με εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα σε μερικούς ανθρώπους. Στην Βρετανία παράγονται 700,000 τόνοι καρότων το χρόνο και η αξία τους ανέρχεται περίπου στα 290 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

  Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτένιου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού με αρνητικούς όγκους οιστρογόνων. Ο Dr. Richard Berks, ερευνητής της φιλανθρωπικής οργάνωσης καρκίνου του μαστού Breast Cancer Now, δήλωσε ότι ήταν μια ακόμη απόδειξη του πώς μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να προσβληθεί από τη νόσο, καθώς είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των καρότων, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, διότι βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση λαχανικών, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο είδος superfood, όταν πρόκειται για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

  Ο καθένας, έτσι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και πολλές άλλες ασθένειες μέσω υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής , όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.

Ισμήνη Βιδάκη
Τελειφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
ividaki @ amcstudent.edu.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%