• Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2019 | 19:34
Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε υπερτασικούς άνδρες και γυναίκες

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Hypertension.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περιελάμβαναν περισσότερες από 55.000 γυναίκες (ηλικίας 30-55 ετών) με υψηλή αρτηριακή πίεση από τη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών και 18.000 άντρες (ηλικίας 40-75 ετών) που συμμετείχαν στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας.

Στη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με 61 ερωτήματα, το 1980, για να αναφέρουν τη συνήθη διαιτητική πρόσληψη τον προηγούμενο χρόνο.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια ανέφεραν οποιαδήποτε προσωρινά συμβάντα, διαγνωσθέντα από το γιατρό, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της επαναγγείωσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού συνδέθηκε με τη μείωση κατά 30% του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου στις γυναίκες και με μείωση κατά 19% στους άνδρες.

Υπήρχαν 3.300 και 2.148 συνολικά περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και επαναγγείωση) για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα.

Η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού στις γυναίκες συνδέθηκε με ένα 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επαναγγείωσης.

Και στις δύο ομάδες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο από δύο μερίδες γιαουρτιού εβδομαδιαίως είχαν επιπλέον 20% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Όταν η επαναγγείωση προστέθηκε στη μεταβλητή της συνολικής καρδιαγγειακής νόσου, οι εκτιμήσεις κινδύνου μειώθηκαν τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αλλά παρέμειναν σημαντικές.

Πέννυ Αμπεσλίδου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%