Logodiatrofis.gr
Έρευνα

H κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου

H κατανάλωση καφέ βρέθηκε πως συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

 

Σε μία δεκαετή μελέτη στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε πως τα άτομα που έπιναν τακτικά καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του σακχαρώδη διαβήτη, σε σχέση με εκείνα που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Μάλιστα, το σημαντικό αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν την μεγαλύτερη ποσότητα καφέ (decaf ή μη) είχαν και τον μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τις παραπάνω αιτίες. Σύμφωνα με την επικεφαλή συγγραφέας της έρευνας και του Εθνικού Ινστιτούτου καρκίνου στο Rockville (Maryland) Δρ.  Erikka Loftfield, ο καφές περιέχει πολλές βιολογικά δραστικές ενώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα φαινολικά οξέα, το κάλιο και η καφεΐνη, ενώ προηγουμένως είχε αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρδιακών παθήσεων και όχι μόνο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα παρακολουθώντας 90. 317 ενήλικα άτομα (άνδρες και γυναίκες) με αρνητικό ιατρικό ιστορικό καρκίνου και καρδιαγγειακών ασθενειών από το 1998 μέχρι το 2009 και κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας. Μέχρι το 2009, περίπου 8. 700 είχαν πεθάνει. Μετά από συνυπολογισμό άλλων παραγόντων όπως το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πότες καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σχέση με τους μη πότες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Epidemiology, ο κίνδυνος θανάτου ήταν χαμηλότερος για τα άτομα που κατανάλωναν τέσσερα με πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Ανάλογη συσχέτιση παρατηρήθηκε και για τα άτομα που κατανάλωναν καφέ χωρίς καφεΐνη. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι πότες καφέ είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, γρίπη και αυτοκτονία αλλά όχι από καρκίνο. Ερωτώμενη η Δρ. Loftfield για τη σχέση κατανάλωση καφέ – εμφάνιση καρκίνου, δήλωσε χαρακτηριστικά : « Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ αντιστρόφως συσχετισθεί με την επίπτωση ορισμένων μορφών καρκίνου (όπως του ήπατος), στις επιδημιολογικές μελέτες δεν παρατηρήσαμε συσχέτιση μεταξύ καφέ και συνολικής θνησιμότητας από καρκίνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώνει τη θνησιμότητα από ορισμένες μορφές καρκίνου αλλά όχι όλες.

Τα άτομα που κατανάλωναν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν περίπου 18 % χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με όσους συμμετέχοντες δεν ανέφεραν κατανάλωση καφέ. Σύμφωνα με την Δρ. Loftfield κατανάλωση καφέ έως πέντε φλιτζάνια (ή 400 mg καφεΐνης) την ημέρα δε συνδέεται με τυχόν κινδύνους για την υγεία μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δρ.  Marc J. Gunter of Imperial College London, (ο οποίος δε συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα), υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός μελετών πολύ υψηλής ποιότητας και με αυστηρά κριτήρια που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα υγείας. Ο καφές μπορεί επίσης να έχει άμεση επίδραση στη φλεγμονή και στην καρδιαγγειακή υγεία, δήλωσε στη συνέχεια. Ο Δρ. Gunter υποστήριξε επίσης ότι η κατανάλωση καφέ και με άλλες συμπεριφορές υγείας και πως τα άτομα που πίνουν τακτικά καφέ μπορεί να έχουν και άλλες υγιεινές συνήθειες (όπως άσκηση και τήρηση ενός υγιεινότερου τύπου διατροφής).

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους επικεφαλείς της έρευνας η κατανάλωση καφέ δε φαίνεται να προκαλεί κακό στην υγεία σας, προτείνοντας την κατανάλωση καφέ εάν το επιθυμείτε. Ο καφές μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής. Είναι όμως απαραίτητο πως η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει τη διάρκεια ζωής αλλά σχετίζεται με ευεργετικές επιδράσεις στη διατήρηση της καλής σας υγείας. 

Αστέριος Ματσούκας

Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
email : 
astmatsoukas@gmail.com 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ