• Παρασκευή, 15 Νοέμβριος 2019 | 14:53
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης  εγκεφαλικού επεισοδίου

Συνδέεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου;

 

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη θέλησε να ανακαλύψει θετική ή αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης του κόκκινου     κρέατος (και όχι άλλων ειδών πρωτεϊνών) και τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 11. 000 μεσήλικες ανθρώπους (άντρες και γυναίκες) στους οποίους δεν είχαν παρατηρηθεί άλλοι παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, κλπ) και παρακολούθησαν τους μισούς από αυτούς για περίπου 23 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν την μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου κρέατος είχαν 47 % περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (το οποίο προκαλούταν από αποφράξεις των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο) σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν κατά κανόνα τις μικρότερες ποσότητες. Πρωτεΐνη από πουλερικά, θαλασσινά και μη ζωικές πηγές όπως όσπρια ή ξηρούς καρπούς, δε συνδέθηκαν με επιπρόσθετο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης και διευθυντή κέντρου ελέγχου καρδιακής ανεπάρκειας του Πανεπιστημίου Wurzburg της Γερμανίας Δρ. Bernhard Haring, η τρέχουσα μελέτη βοήθησε στο να σταθεροποιηθούν τα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο. Με τον τρόπο αυτό, θελήσαμε να ξεχωρίσουμε τη συγκεκριμένη μελέτη από τις προηγούμενες, οι οποίες συσχέτιζαν τις αυξημένες σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης δίαιτες και τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, Ο Δρ. Haring δεν πρότεινε τον αποκλεισμό του κόκκινου κρέατος από τη διατροφή μας αλλά τον περιορισμό της κατανάλωσής του.

Για να εκτιμηθεί η σχέση μεταξύ κατανάλωσης πρωτεϊνών και κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ο Δρ. Ηαring και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τα δεδομένα (με τη βοήθεια  ερωτηματολόγιων συχνότητας τροφίμων) από τη διατροφή κατοίκων των ΗΠΑ, ηλικίας 45 – 64 ετών και είδαν πόσοι από αυτούς είχαν εγκεφαλικά επεισόδια. 

Το δείγμα των συμμετεχόντων της μελέτης χωρίστηκε σε πέντε κατηγορίες (ανάλογα με την ποσότητα και το είδος της πρωτεΐνης που κατανάλωναν), με κατώτερη κατηγορία τα 49 περίπου και ανώτερη κατηγορία τα 93 περίπου γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.

Σ’ αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές του αποτελέσματος όσον αφορά το φύλο, την ηλικία ή τις συνολικές θερμίδες που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

Μάλιστα, όταν οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τους άντρες της μελέτης, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν την μεγαλύτερη (από τις πέντε κατηγορίες) ποσότητα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος είχαν 62 % περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που κατανάλωναν την μικρότερη ποσότητα.

Βέβαια, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να τονιστεί ότι η μελέτη βασίστηκε μόνο στην παρατήρηση και δεν εκχώρησε τυχαία κάποιους ανθρώπους να τρώνε κόκκινο κρέας ενώ κάποιοι άλλοι απείχαν. Αυτό συνεπάγεται ότι ένας περιορισμός της μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί με ποιο τρόπο οι αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων στο μέλλον, δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Jennifer Dearborn – Tomazos (νευρολόγος ερευνητής που συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη).

Τα ευρήματα της μελέτης που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις παραδοσιακές πεποιθήσεις πως το κόκκινο κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.    

Αστέριος Ματσούκας
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
email : 
astmatsoukas@gmail.com 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

0%