• Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2019 | 11:02
O κίνδυνος της καρδιακής νόσου μπορεί να αυξηθεί με την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση O κίνδυνος της καρδιακής νόσου μπορεί να αυξηθεί με την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερος με μεγαλύτερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά για τα άτομα με διαβήτη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ο ανώτερος συγγραφέας Dr. Victor Novack, του Soroka University Medical Center and Ben-Gurion University στο  Beer Sheva, του Ισραήλ ,  και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος, τα επίπεδα της χοληστερόλης, και τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τους άνδρες και τις γυναίκες, με θνησιμότητα περίπου 610.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, και ο διαβήτης είναι μεταξύ των πολλών παραγόντων που είναι γνωστοί  ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τώρα, η νέα έρευνα από τον Dr. Novack  και  τους συνεργάτες του επισημαίνει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να προστεθεί στη λίστα. Για τη μελέτη τους, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα 73.117 ενηλίκων που ζουν στο νότιο Ισραήλ, όπου τα αιωρούμενα σωματίδια (PM) –είναι υψηλά. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν είτε καπνιστές, ή είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, ισχαιμική καρδιοπάθεια, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης(LDL) ή με υψηλά  επίπεδα τριγλυκεριδίων  του αίματος (δυσλιπιδαιμία).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα σχετικά με την ποσότητα του ηλιακού φωτός που έχει αποκλειστεί από PM, μαζί με άλλα δεδομένα του καιρού, για να δημιουργήσουν  ένα μοντέλο που τους θα τους επέτρεπε να εκτιμήσουν  την καθημερινή ρύπανση του αέρα που είχαν εκτεθεί οι συμμετέχοντες .

Με την ανάλυση πάνω από 600.000 δειγμάτων αίματος από τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα των μικροσωματιδίων PM κατά τους προηγούμενους 3 μήνες σχετιζόταν με την αύξηση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με μικρότερη έκθεση PM, τα άτομα με υψηλότερη έκθεση PM παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος, των επιπέδων  της LDL χοληστερόλης - γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη - και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους στο αίμα.Επιπλέον, μεγαλύτερη έκθεση PM συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) , η οποία είναι η «καλή» χοληστερόλη.

Οι συμμετέχοντες με διαβήτη τα πήγαν χειρότερα με την υψηλότερη έκθεση, αν και όσοι χρησιμοποιούσαν φάρμακα για την αντίσταση στην ινσουλίνη φαίνεται να προστατεύτηκαν , δείχνοντας μικρότερες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης.

"Ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με σχετικά μικρές αλλαγές σε παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, η συνεχής φύση της έκθεσης και ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται μας προκαλεί ανησυχία.Ακόμη και μικρές αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. "

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%