• Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2019 | 10:48
Τι κινδύνους διατρέχει η υγεία μας, αν τρώμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής. Τι κινδύνους διατρέχει η υγεία μας, αν τρώμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...

Τι κινδύνους διατρέχει η υγεία μας, αν τρώμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής. Υπάρχουν οι ίδιοι κίνδυνοι και όταν αυτά είναι βιολογικά, αλλά επίσης εκτός εποχής;

Τα τρόφιμα εκτός εποχής δεν μας τροφοδοτούν με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, ούτε με γεύση.

Σκεφτείτε μόνο τι επεξεργασία πρέπει να περάσει κάποιο τρόφιμο ώστε να φτάσει στο πιάτο σας τον Δεκέμβριο για παράδειγμα, ενώ η εποχή του είναι το καλοκαίρι.

Στο σύνολό τους περιέχουν υψηλές ποσότητες ορμονών και φυτοφαρμάκων.

Τα φυτοφάρμακα στη συνέχεια διασπώνται αποδίδοντας μεγάλες ποσότητες νιτρωδών.

Τα νιτρώδη καθώς διέρχονται στον εντερικό σωλήνα ενώνονται με τις αμίνες που προϋπάρχουν εκεί και παράγουν τις νιτροζαμίνες. Οι νιτροζαμίνες, είναι ευρέως γνωστό πλέον, ότι ευθύνονται για διάφορες μορφές καρκίνου.

Έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ εγκυμονούντων οι οποίες τρέφονταν με βιολογικά τρόφιμα και εκείνων που κατανάλωναν συμβατικά τρόφιμα έδειξαν ότι στη δεύτερη ομάδα, τα κατάλοιπα των παρασιτοκτόνων επίδρασαν αρνητικά στον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών τους (Woese et al 1997). 

Αλλά και τα βιολογικά τρόφιμα εκτός εποχής παραβιάζουν τη βασική συνθήκη της φύσης: Κάθε πράγμα στον καιρό του!

Σαφώς εδώ οι κίνδυνοι υγείας είναι μικρότεροι, ωστόσο ξεκάθαρα υστερούν σε περιεκτικότητα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Η συνθήκη αυτή αφορά περισσότερο τα βιολογικά τρόφιμα που προέχονται από χώρες της Ασίας, τα οποία πολλές φορές αναπτύσσονται με τη χρήση νερών ακατάλληλης ποιότητας.

Τέλος, το ότι ένα προιόν είναι βιολογικό δεν αποκλείει την πιθανότητα να είναι γενετικά τροποποιημένο ή αλλιώς μεταλλαγμένο, εφόσον η πρώτη συνθήκη αναφέρεται και μόνο στις συνθήκες καλλιέργειας.

Επομένως, το πιο ασφαλές είναι να καταναλώνονται τρόφιμα τα οποία είναι στην κατάλληλη εποχή μιας και η φύση έτσι το έχει καθορίσει. Τα τρόφιμα που βρίσκονται στην εποχή τους έχουν καλύτερο χρώμα, καλύτερη γεύση και υφή και φυσικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τα οποία προσλαμβάνονται από τον οργανισμό και αφομοιώνονται καλύτερα (Cox et al 2000).

Η συστηματική κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών εφοδιάζει τον οργανισμό με μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, εφόσον η ωρίμανση των τροφίμων έχει ολοκληρωθεί φυσιολογικά. Έτσι, το σώμα δεν γεμίζει με χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα, τα οποία παράγουν προ-οξειδωτικές ενώσεις που απορρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%