• Τετάρτη, 17 Ιούλιος 2019 | 03:55
Κινόα (Quinoa) Κινόα (Quinoa)

Τα οφέλη της κινοα για την υγεία προέρχονται από ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών. 

Πρόκειται για σπόρους ολικής άλεσης που καλλιεργήθηκαν αρχικά στις Άνδεις της Νοτίου Αμερικής και αποτέλεσαν για αιώνες βασικό στοιχείο της διατροφής των λαών της περιοχής, τώρα πια έχουν παγκόσμια αναγνώριση, τόσο για την θρεπτική τους αξία όσο και για τους ποικίλους τρόπους προετοιμασίας τους.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες που συναντά κανείς σε σημεία πώλησης, είναι οι λευκοί, κόκκινοι και μαύροι σπόροι.

Τα οφέλη της κινοα για την υγεία προέρχονται από ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών.

Είναι μια πλούσια πηγή σε θειαμίνη, βιταμίνη Ε, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και νιασίνη.

Είναι πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), διαιτητικές ίνες και ταυτόχρονα πολύ χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης.

Επίσης ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (GI) διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθιστώντας την ιδανική προσθήκη σε διαβητικά μενού.

Μάλιστα τα Ηνωμένα έθνη την έχουν κατατάξει στις «χρυσές τροφές», ενώ ο οργανισμός τροφίμων και γεωργίας (FAO) την έχει αναγνωρίσει ως τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία και με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα.

Τι είναι αυτό που τους κάνει τοσο ιδιαίτερους;

  • Περιέχει υψηλές ποσότητες πλήρους πρωτεΐνης και κατα συνέπεια εξοπλίζει τον οργανισμό μαςμε απαραίτητα αμινοξέα.
  • Πρωτεϊνικά συγκρίνεται με καθαρά πρωτεϊνικές τροφές όπως το ψάρι και το κρέας. Αυτό την κάνει εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα.
  • Έχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου που βοηθούν στην καλή υγεία των οστών και μειώνει τα επίπεδα κόπωσης.
  • Δεν περιέχει γλουτένη (gluten free)και έτσι θεωρείτε πιο εύπεπτη και  εξαιρετική επιλογή ατόμων με δυσανεξία(κοιλιοκάκη).
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες. Μάλιστα, η συγκέντρωση δύο φλαβονοειδών ουσιών, της κουερσετίνης και της καμπεφερόλης, στην κινοα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε φρούτα όπως τα μούρα, που είναι κατεξοχήν πλούσια σε φλαβονοειδή. 
  • Αντιφλεγμονώδη συστατικά: Πέραν των υπολοίπων, η κινοα περιέχει ένα εκτεταμένο σύνολο αντιφλεγμονωδών συστατικών που συμβάλλει στην πρόληψη των φλεγμονών. Προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα δίνουν ενδείξεις ότι η τροφή με κινοα σε καθημερινή βάση ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών (συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας). Στην αντιφλεγμονώδη δράση της συνεισφέρουν και οι μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων (α-λινολενικού οξέος) που περιέχει. 
  • Έχει ήπια γεύση και δεν αλλοιώνει γευστικά τα πιάτα που συνοδεύει. Προστίθεται εύκολα σε σαλάτες, σούπες αλλά και κυρίως πιάτα. Μπορούν επίσης να καταναλωθούν ζεστοί, κρύοι ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Έχει σχετικά εύκολη προετοιμασία που ομοιάζει με εκείνη του ρυζιού (1 μέρος quinoa, 2 μέρη νερού).

Το διατροφικό τους προφίλ έχει ώς εξής:

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα quinoa αποδίδει 222 θερμίδες, 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 39 γραμμάρια υδατανθράκων, 4 γραμμάρια λίπους και 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Ηλίας Χρυσοβαλάντης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%