Logodiatrofis.gr
Με αποψη... (dGrigorakis blog)

Κινόα: Υπερεκτιμημένη υπερτροφή?

Ιδιαίτερος λόγος τελευταία γίνεται για την περίφημη κινόα…

Πολλαπλές δημοσιεύσεις (μη επιστημονικές στις περισσότερες περιπτώσεις) την αναδεικνύουν ως απόλυτη «υπερτροφή» κάνοντας λόγο για τις διάφορες ιδιότητες που προσφέρει στην υγεία.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα επιχειρήσω μία προσεκτική και πάνω από όλα ψύχραιμη ανάλυση για το (ψευδο)δημητριακό που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα (λόγω επιτυχημένου marketing) έχει καταλάβει περίοπτη θέση στα μενού του περισσότερων «ψαγμένων» εστιατορίων και στις διατροφικές προθήκες διάφορων ευαισθητοποιημένων καταναλωτών.

Η κινόα ή κουϊνόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa (Χηνοπόδιον η κινόα) και ανήκει στα ψευδοδημητριακά. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Καλλιεργείται από τους πληθυσμούς των Άνδεων εδώ και τρεις έως και τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

Η κινόα περιέχει ισορροπημένη και σημαντική περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής.

Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Η κινόα επιπλέον περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιά.

Επίσης, είναι καλή πηγή βιταμινών της Ομάδας Β (Β1, Β2 Νιασίνη, Βιταμίνη Β6, Φυλλικό οξύ και Παντοθενικό οξύ) φωσφόρου, Ψευδάργυρου, καλίου και χαλκού, ενώ περιέχει άφθονο μαγνήσιο και σίδηρο (σε ποσοστό άνω του 50% των ημερησίων αναγκών μας).

Το γεγονός αυτό την καθιστά μία ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους, τους vegan και για τα άτομα που για θρησκευτικούς λόγους ακολουθούν παρατεταμένη νηστεία.

Δεν περιέχει γλουτένη και πέπτεται εύκολα. Θερμίδες: 374Kcal στα 100 γρ.

Ωστόσο, κατά την προσωπική μου άποψη τελικά δεν πρέπει να θεωρείται ως «υπερτροφή» με δεδομένο ότι στερείται της παρουσίας μία πλειάδας άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών (Βιταμίνες Α, C, D, Ε, K, σελήνιο ασβέστιο κλπ.), τα οποία θα πρέπει να προσλαμβάνονται συνολικά στα πλαίσια μίας σωστής, ισορροπημένης και πλήρους διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ