• Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020 | 01:44
Κορμός αμυγδάλου με τσουρέκι Κορμός αμυγδάλου με τσουρέκι

Μία υπέροχη και παράλληλα πολύ θρεπτική συνταγή της Ντίνας Νικολάου.

  • Προετοιμασία: 30΄

  • Στην κατάψυξη: 3-4 ώρες

ΥΛΙΚΑ (6 μερίδες)

  • 6 μεγάλες φέτες από μπαγιάτικο τσουρέκι
  • Τριμμένη σοκολάτα, για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

  • ½ φλιτζ. νερό
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 κουτ. σούπας λικέρ αμύγδαλο (αμαρέττο)

Για την κρέμα

  • 350 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
  • 180 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 600 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 3 κουτ. σούπας λικέρ αμυγδάλου

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 3 κουτ. σούπας νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι:

  1. Βάζω το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βράζω για 2 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το χυμό και το λικέρ. Ανακατεύω και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα:

  1. Βάζω τη ζάχαρη και το νερό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί μια χρυσοκόκκινη καραμέλα.
  2. Προσθέτω τα αμύγδαλα και ανακατεύω για να «βραχούν» από την καραμέλα.
  3. Αδειάζω τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνω να κρυώσουν και να σκληρύνουν.

Για την κρέμα:

  1. Βάζω το μαλακό βούτυρο σε ένα μπολ και δουλεύω για λίγο με τη σπάτουλα για να γίνει κρεμμώδες.
  2. Προσθέτω το τυρί κρέμα και ανακατεύω τα δύο υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Προσθέτω το λικέρ και τη μισή ζάχαρη και ανακατεύω με το σύρμα προσθέτοντας σταδιακά και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.

Συναρμολόγηση:

  1. Στρώνω μια φόρμα για κέικ 12x28 εκ. με διάφανη μεμβράνη.
  2. Στρώνω 2 μεγάλες φέτες τσουρεκιού στον πάτο της φόρμας (αν δεν καλύπτετε εντελώς μπορείτε να προσθέσετε και μικρά κομμάτια τσουρεκιού).
  3. Με ένα κουτάλι ραντίζω με λίγο από το σιρόπι.
  4. Απλώνω το 1/3 της ποσότητας και κρέμα και σπάω λίγα καραμελωμένα αμύγδαλα.
  5. Σκεπάζω με 2 ακόμα φέτες τσουρεκιού τις οποίες ραντίζω με λίγο ακόμα σιρόπι.
  6. Στρώνω ακόμη μια δόση κρέμας, πασπαλίζω με σπασμένα αμύγδαλα και καλύπτω με τις τελευταίες φέτες τσουρεκιού τις οποίες ραντίζω με το υπόλοιπο σιρόπι.
  7. Σκεπάζω τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και βάζω τον κορμό στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει καλά.
  8. Όση κρέμα έχει απομείνει την διατηρώ στο ψυγείο.
  9. Βγάζω τον κορμό και με τη βοήθεια της μεμβράνης τον αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα.
  10. Καλύπτω όλο τον κορμό με την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζω με ξύσμα σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα.
  11. Κόβω σε φέτες και σερβίρω.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μία μοναδική συνταγή με σημαντική περιεκτικότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που προσφέρουν ενέργεια και ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα.

Εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται άφθονη βιταμίνη Β12 που συμμετέχει ενεργά στην προστασία από διάφορες μορφές αναιμίας.

Η συνταγή μας, λόγω των αμυγδάλων, είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε και σε πολυακόρεστα λιπαρά, θρεπτικά συστατικά που ωφελούν στην καλή υγεία της καρδιάς και στη μείωση των φλεγμονών.

Τέλος, η παρουσία φρέσκου τυριού κρέμα και αγελαδινού βουτύρου στην συνταγή ενισχύει την απόδοσή της σε ασβέστιο και βιταμίνες Α και D, θρεπτικές ουσίες που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και με την απόλυτη θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Μία υπέροχη και παράλληλα πολύ θρεπτική συνταγή!

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

0%