• Κυριακή, 19 Μάιος 2019 | 12:22
Κουκούτσια από σταφύλια: Ο νέος σύμμαχος της καρδιάς
Κουκούτσια από σταφύλια: Ο νέος σύμμαχος της καρδιάς

Τα σταφύλια είναι πλούσια  σε βιταμίνες και σε οργανικά οξέα.

Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη),  που περιέχεται στα σταφύλια,  διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην ανάπλαση των ιστών, στην παραγωγή ορμονών και στο σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος. Επιπρόσθετα, τα αντιοξειδωτικά του σταφυλιού (πολυφαινόλες) έχουν θετική επίδραση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της LDL – κακής χοληστερόλης και στο σχηματισμό θρόμβων αίματος.  

Ωστόσο, πέρα από τις γνωστές ευεργετικές δράσεις των σταφυλιών, τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού από κουκούτσια σταφυλιού παρουσιάζει προστατευτικό αποτέλεσμα στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του αδένα του μαστού. Τα κουκούτσια του σταφυλιού περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τη ρεσβερατρόλη, η οποία ασκεί θετική επίδραση στην καρδιά και εμφανίζει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επιπλέον, το εκχύλισμα των κουκουτσιών από το σταφύλι παρουσιάζει θεραπευτική δράση ενάντια στις αιμορροΐδες, στις κράμπες, στην αϋπνία, στην εμμηνόπαυση και στην οστεοπόρωση.  Ωστόσο, επειδή τα κουκούτσια σταφυλιού είναι άπεπτα στο ανθρώπινο στομάχι, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν κατάλληλες τεχνολογίες για την εξαγωγή των πολύτιμων συστατικών από αυτά.

Εύα Καφετζή
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας 
Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kafetzi @ logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

0%