• Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020 | 05:26
Κουρκουμάς για θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών και καρκίνου Κουρκουμάς για θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών και καρκίνου

Η κουρκουμίνη παρέχει μια πύλη για τον ευεργετικό ρόλο των φυτικών απομονωμένων ενώσεων στη θεραπεία διαφόρων φλεγμονωδών ασθενειών και καρκίνου.

Ένα έγγραφο ανασκόπησης "Πολυλειτουργικές θεραπευτικές αλληλεπιδράσεις κουρκουμίνης με μεσολαβητικά αποτελέσματα" που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Επιστήμης των Τροφίμων περιγράφει τον πιθανό φαρμακολογικό και κλινικό ρόλο της κουρκουμίνης, η οποία παρέχει μια πύλη για τον ευεργετικό ρόλο των φυτικών απομονωμένων ενώσεων στη θεραπεία διαφόρων φλεγμονωδών ασθενειών και καρκίνου.

Ενώσεις που έχουν απομονωθεί από φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους χρόνους για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών που περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις διαταραχές και για την υποστήριξη φυσιολογικών λειτουργιών.

Η κουρκουμίνη (διαφορετικοϋλμεθάνιο) είναι ένας κίτρινος χρωστικός παράγοντας, που εξάγεται από κουρκούμη που έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων φλεγμονωδών ασθενειών.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη ρυθμίζει πολλαπλούς μοριακούς στόχους και μπορεί να μεταφραστεί στις κλινικές για πολλαπλές θεραπευτικές διεργασίες. Υπάρχουν αναμφισβήτητες ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, την εισβολή και την αγγειογένεση καθώς επίσης και να μειώσει την παρατεταμένη επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Η κουρκουμίνη προκαλεί αντιφλεγμονώδη δράση μέσω της μείωσης της ρύθμισης των φλεγμονωδών κυτοκινών, των παραγόντων μεταγραφής, των πρωτεϊνικών κινασών και των ενζύμων που προάγουν τη φλεγμονή και την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων.

Επιπλέον, η κουρκουμίνη επάγει απόπτωση μέσω μιτοχονδριακών και μεσολαβούμενων από υποδοχέα οδών ενεργοποιώντας καταρράκτες κασπάσης.

Οι διαθέσιμες κλινικές δοκιμές υποστηρίζουν τον πιθανό ρόλο της κουρκουμίνης για τη θεραπεία διαφόρων φλεγμονωδών διαταραχών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης παρεμποδίζεται από την κακή απορρόφηση και τη χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, γεγονός που περιορίζει τη μετάφρασή της σε κλινικές.

Εβελίνα Ρουσνάκ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%