• Δευτέρα, 17 Ιούνιος 2019 | 14:13
Η ιδιαίτερη διατροφική αξία του κρητικού παξιμαδιού Η ιδιαίτερη διατροφική αξία του κρητικού παξιμαδιού

Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κρητικής, αλλά και της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής…

Είναι πολύ πλούσιο σε διατροφική αξία και ταυτόχρονα αποτελεί «φάρμακο» για διάφορα γαστρεντερικά νοσήματα και ιδιαίτερα για τις στομαχικές παθήσεις… Είναι το κρητικό παξιμάδι!

Το κρητικό παξιμάδι χωρίς πρόσθετο αλάτι συμβάλλει στον κορεσμό της πείνας σε πολύ υψηλό βαθμό.

Πέρα από την αναμφισβήτητη θρεπτική του αξία, το κρητικό παξιμάδι θεωρείται ότι συνεισφέρει απόλυτα στην προστασία από διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις, όπως του έλκους, της γαστρίτιδας, της δυσπεψίας και πολλών άλλων.

Αυτό αποδεικνύουν οι χαμηλοί δείκτες των συναφών παθήσεων που παρατηρούνται στο Κρητικό πληθυσμό, του οποίου ως γνωστό το κρητικό παξιμάδι αποτελεί αναπόσπαστο διατροφικό μέρος.

Επίσης, το κρητικό παξιμάδι διαθέτει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή από άτομα που εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικό σύνδρομο. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας αποτελεί θαυμάσια πρόταση για τη δίαιτα.

Το κρητικό παξιμάδι περιέχει και χρώμιο το οποίο συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στους διαβητικούς

Λόγω της ολικής άλεσης, διαθέτει πολύ υψηλή συνολική αντιοξειδωτική ισχύ (ORAC), με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες (κυτταρικής υπεροξείδωσης). Η πλούσια αντιοξειδωτική απόδοση του κρητικού παξιμαδιού οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητά του σε συστατικά όπως οι λιγνάνες.

Ο μακρύς κατάλογος των διατροφικών συστατικών του κρητικού παξιμαδιού συνεχίζεται με την παρουσία σεληνίου, το οποίο είναι αναγκαίο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Επιπρόσθετα, περιέχει μαγνήσιο και φώσφορο που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.

Τέλος, περιέχει λιγότερη γλουτένη, με δεδομένο ότι το κρητικό παξιμάδι ξεραίνεται γρηγορότερα και διατηρείται περισσότερο. 

Το κρητικό παξιμάδι χωρίς πρόσθετο αλάτι όπως είναι «το Μάννα», ενισχύει την φυσική άμυνα του οργανισμού και με έναν άλλο τρόπο. Είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες λόγω της υψηλής ποσότητας κριθαριού που περιέχει (>70%) κι έτσι λειτουργεί προστατευτικά έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, του σακχαρώδη διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όπως είναι φανερό, τα οφέλη υγείας που προκύπτουν από την κατανάλωση κρητικού παξιμαδιού είναι πολλαπλά.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%