Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ο λιναρόσπορος υπερισχύει των προβιοτικών στην βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη

Η έρευνα εξέτασε 58 παχύσαρκες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, στις οποίες δόθηκαν είτε 10 γραμμάρια λιναρόσπορου που είχε περιεκτικότητα 30% σε φυτικές ίνες είτε placebo για 6 εβδομάδες.

 

Οι ερευνητές τότε εξέτασαν το DNA των κοπράνων, ώστε να μελετήσουν την μικροχλωρίδα του εντέρου. Εξέτασαν την θεωρία πως οι μεταβολικές ασθένειες, που συνδέονται με την παχυσαρκία και που έχουν σχέση με την σύνθεση βακτηριακών γονιδίων στο έντερο και το κατά πόσο οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου θα μπορούσαν να ωθήσουν σε μεταβολικές ασθένειες.

Η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό διατροφής , βρήκε πως ο λιναρόσπορος μεταβάλλει 33 μεταγονιδιοματικά είδη. Οι λιναρόσποροι επίσης βελτίωσαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, παρόλο που δεν ήταν συνδεδεμένη στις αλλαγές της μικροχλωρίδας. “Δεν υπήρξαν διαφορές στις ανθρωπομετρικές μετρήσεις μεταξύ των 2 γκρουπ, ωστόσο οι συμμετέχοντες που έλαβαν τους λιναρόσπορους είχαν βελτιώσει σημαντικά την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη, σε σχέση με το γκρουπ που λάμβανε το placebo.” Οι ερευνητές επισήμαναν πως ήταν πιθανή η παρέμβαση με προβιοτικά και πως θα ήταν πιο αποτελεσματική σαν μέρος ενός προϊόντος γάλακτος.

Αυτή η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστήμιου της Κοπεγχάγης, του πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας και του παγκοσμίου ινστιτούτου αγρονομίας στην Γαλλία καθώς συνέβαλλε και η εταιρία Arla στη Σουηδία, η οποία παρείχε τα προβιοτικά και την χρηματοδότηση.

Οι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες μεταξύ 40 με 70 ετών, με τουλάχιστον 1 χρόνο από την τελευταία εμμηνόρροια οι οποίες ήταν παχύσαρκες.

Φίλιππος Σολάκης
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
fsolakis @ hotmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ