Logodiatrofis.gr
Εποχιακά Θέματα

Μαγειρεύουμε υγιεινά για τα χριστούγεννα

Τα υλικά του εορταστικού τραπεζιού βρίσκονται ήδη στα ντουλάπια μας.

Τα παραδοσιακά μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες, αλλά και όλες εκείνες οι χριστουγεννιάτικες νοστιμιές θέτουν σε δοκιμασία όχι μόνο την «εγκράτειά» μας αλλά και το σωματικό μας βάρος. Προτού λοιπόν, ετοιμάσουμε «τα πιρούνια μας» για το ρεβεγιόν, ίσως θα πρέπει να αναλογιστούμε αν τελικά αξίζει για μια – δύο μέρες διατροφικής «κραιπάλης» να αυξήσουμε το βάρος μας.

Για να γλιτώσουμε, λοιπόν, από τη δυσάρεστη έκπληξη που θα μας κάνει η ζυγαριά με το πέρας της εορταστικής περιόδου και να μη στερηθούμε τις χριστουγεννιάτικες νοστιμιές, καλό θα ήταν να εφαρμόζαμε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Μειώστε τη ζάχαρη
Όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά δε στερούνται γεύσης, αν αντικαταστήσουμε την άσπρη ζάχαρη με γλυκαντικές ύλες χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε θερμίδες Επάξιοι αντικαταστάτες της ζάχαρης σε ό,τι αφορά τη γλυκύτητα αποτελούν οι γλυκοζίτες στεβιόλης (φυτό stevia) και η ασπαρτάμη. Με αυτό τον τρόπο και γλυκιά γεύση επιτυγχάνουμε (υψηλότερης γλυκαντικής ισχύς έναντι ζάχαρης) και χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο (1g στέβια ή ασπαρτάμη αποδίδουν 0 kcal έναντι των 4 kcal/g ζάχαρης). Η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο γνωστά γλυκαντικά που δίνει γλυκιά γεύση πρακτικά χωρίς θερμίδες σε προϊόντα όπως αναψυκτικά, ζελέ, τσίχλες και διάφορα επιδόρπια και παγωτά, αποτελεί ένα από τα πιο διεξοδικά μελετημένα συστατικά της διατροφής μας. Περισσότερες από 200 επιστημονικές μελέτες έχουν υποστηρίξει την ασφάλειά της, ενώ το Δεκέμβριο του 2013 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε εκ νέου ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση από όλες τις ομάδες πληθυσμού, με εξαίρεση τα άτομα με την σπάνια γενετική πάθηση φαινυλκετονουρία.

2.Αγάπα την καρδιά σου!
Η μαλακή μαργαρίνη, η οποία είναι πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά, πολύτιμες λποδιαλυτές βιταμίνες A, D και Ε χωρίς trans λιπαρά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι του βουτύρου. Μπορεί το θερμιδικό περιεχόμενο που αντιστοιχεί στην ίδια ποσότητα βουτύρου και μαλακής μαργαρίνης να μην παρουσιάζει σημαντική διαφορά (1 κ.γ. βούτυρο αποδίδει 37 kcal, 1 κ.γ. μαλακή μαργαρίνη αποδίδει 35 kcal), όμως οι μαλακές μαργαρίνες εφοδιάζουν τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στη θωράκιση της καρδιάς !

3.Στο αυγό λέμε ναι αλλά με μέτρο!
Καλό θα ήταν να περιορίζαμε την ποσότητα των κρόκων αυγού που χρησιμοποιούμε κατά την παρασκευή των χριστουγεννιάτικων γλυκών, γιατί μπορεί η διατροφική αξία του αυγού να είναι υψηλή (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες A, B, D, σίδηρο και φολικό οξύ) ιχνοστοιχεία), όμως υψηλή είναι και η περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη.

Τέλος, είναι σημαντικό να αντικαταστήσουμε το άσπρο αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην εντερική λειτουργία και στη μειωμένη απορρόφηση λίπους.

solomou eleniΣολωμού Ελένη, BSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αργοστόλι Κεφαλονιάς
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
solomou@logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ