Logodiatrofis.gr
ΜαγειρευτάΜαγειρεύω - ΕνδυναμώνωΣυνταγές

Ομελέτα φούρνου με Αγκινάρες

Εκπληκτική πρόταση της Ντίνας Νικολάου που χαρακτηρίζεται από τη μοναδική διατροφική αξία της αγκινάρας!

  • Προετοιμασία: 15´

  • Ψήσιμο: 20´-25´

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

  • 1 συσκευασία αγκινάρες Μπάρμπα Στάθης (θα χρειαστούν περίπου 8 πάτοι αγκινάρες)
  • 8 αυγά
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 4-5 κλαδάκια φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγα ντοματίνια, κομμένα στη μέση, για το σερβίρισμα
  • Φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
  • 1 super salad Ευεξία, Μπάρμπα Στάθης με μαρούλι butterhead, radicchio,  βαλεριάνα & μείγμα ξηρών καρπών & φρούτων

Για την βινεγκρέτ

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας γιαούρτι, στραγγιστό
  • 30 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν καλά.
  2. Στρώνω τις αγκινάρες σε μονή στρώση και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τες τακτικά.
  3. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα, τον μάραθο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Μεταφέρω το παραπάνω μείγμα σε ένα στρογγυλό σκεύος διαμέτρου 22-24 εκ. και στρώνω τις αγκινάρες κυκλικά. Ψήνω στον φούρνο για 20-25 λεπτά.
  6. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύω όλα τα υλικά της βινεγκρέτ.
  7. Σερβίρω τη super salad Ευεξία σε ένα μεγάλο μπολ και σκορπίζω το μείγμα ξηρών καρπών & φρούτων από καρυδόψιχα, σταφίδα, κολοκυθόσπορο, κράνμπερι & γκότζι μπέρι  που περιέχει η συσκευασία.
  8. Ραντίζω με τη βινεγκρέτ.
  9. Βγάζω την ομελέτα από τον φούρνο και σερβίρω μαζί με τη σαλάτα.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Εκπληκτική πρόταση της αγαπημένης μας Ντίνας που χαρακτηρίζεται από τη μοναδική διατροφική αξία της αγκινάρας!

Οι αγκινάρες κατέχουν περίοπτη θέση στην πυραμίδα των τροφίμων που παρουσιάζουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ένα τέτοιο πιάτο μας τροφοδοτεί με αντιοξειδωτική ισχύ ORAC που αντιπροσωπεύει περισσότερο 165% επί του Μέσου Όρου της Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει των συστάσεων του Αμερικάνικο USDA.

Η προσθήκη της σαλάτας από διαλεχτά φρέσκα λαχανικά, μαρούλι butterhead, radicchio, βαλεριάνα προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, B, C, D και E, Ασβέστιο, Φώσφορο, Κάλιο, Κοβάλτιο, Χαλκό, Χλώριο, Ιώδιο, Σίδηρο, Ψευδάργυρο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο και άλλα μεταλλικά άλατα.

Το μείγμα ξηρών καρπών και φρούτων ενισχύει το γεύμα με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Η συνταγή είναι πλουσιότατη σε βιταμίνες οι οποίες ενισχύουν την όραση, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύ σημαντικές για τον οργανισμό επιμέρους αντιοξειδωτικές ενώσεις και φυτικές ίνες.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Απολαύστε λοιπόν αυτή τη φανταστική πρόταση ομελέτας και σαλάτας, η οποία είναι βγαλμένη μέσα από την «καρδιά» της ελληνικής φύσης και παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία!

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ