Logodiatrofis.gr
ΜαγειρευτάΜαγειρεύω - ΕνδυναμώνωΣυνταγές

Μπάμιες στο φούρνο με χωριάτικο λουκάνικο και ντομάτα

Ας απολαύσουμε το συγκεκριμένο πιάτο της Ντίνας Νικολάου, ενισχύοντας παράλληλα το οργανισμό μας με πολλές «αντιοξειδωτικές» μονάδες ORAC.

  • Προετοιμασία: 15´

  • Ψήσιμο: 45´

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

  • 1 συσκευασία μπάμιες Μπάρμπα Στάθης, 1000g 
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα, κομμένα σε φέτες
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου
  • 80 ml ελαιόλαδο + 3 κουτ. σούπας επιπλέον για το σοτάρισμα
  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 συσκευασία σαλάτα Εκλεκτή Μπάρμπα Στάθης, που περιέχει σως με βαλσαμικό ξίδι, ελαιολαδο και μέλι, για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.
  3. Ρίχνω τις μπάμιες απευθείας από την κατάψυξη και σοτάρω για 6-8 λεπτά ανακινώντας (δεν ανακατεύω) τακτικά το τηγάνι.
  4. Προσθέτω το κρεμμύδι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη.
  5. Αδειάζω τα υλικά σε ένα ταψί και τα στρώνω για να απλώσουν παντού.
  6. Σε ένα φλιτζάνι νερό, διαλύω τον πελτέ και τον ρίχνω ραντιστά επάνω στα λαχανικά.
  7. Βάζω τα φύλλα δυόσμου, το ελαιόλαδο και το πετιμέζι στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ.
  8. Αδειάζω το μείγμα στο ταψί.
  9. Αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα και ανακατεύω.
  10. Ψήνω στον φούρνο για 30 λεπτά. Ανοίγω τον φούρνο και σκορπίζω τις ντομάτες και τα λουκάνικα. Ανακατεύω ελαφρά για να μισοβυθιστούν ανάμεσα στις μπάμιες και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη.
  11. Θα συνοδεύσουμε με τη σαλάτα, η οποία  περιέχει διαλεχτό σπανάκι και radicchio που είναι ήδη τριπλοπλυμμένα, καθαρισμένα και έτοιμα για κατανάλωση.
  12. Σερβίρω σε μικρά μπολ και προσθέτω από πάνω τη γευστική και πλούσια σως της συσκευασίας Εκλεκτή Μπάρμπα Στάθης.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Γευστική πρόταση με σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας, περιορίζουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα φυτικές ίνες, οι μπάμιες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης C.

Επιπλέον, ο δυόσμος και οι ντομάτες που περιλαμβάνονται στη συνταγή ενισχύουν την αμυντική ικανότητα του οργανισμού μέσω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών που προσφέρουν δηλαδή τη λουτεΐνη και το λυκοπένιο.

Η θρεπτική παλέτα του πιάτου συμπληρώνεται με τη Βιταμίνη Ε, την ολευρωπαΐνη και την ελαιοκανθάλη που προέρχονται από το ελαιόλαδο και προσφέρουν αποτελεσματική προστασία στον οργανισμό συμβάλλοντας επιτυχώς στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και διάφορων μορφών καρκίνου.

Ας απολαύσουμε μαζί με ολόκληρη την οικογένειά μας το συγκεκριμένο πιάτο, ενισχύοντας παράλληλα το οργανισμό μας με πολλές «αντιοξειδωτικές» μονάδες ORAC.

Το γεύμα σε συνδυασμό με σαλάτα, η οποία περιέχει διαλεχτό σπανάκι και radicchio, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις διατροφικές ιδιότητές του, επαυξάνοντας την αντιοξειδωτική του ισχύ, προσφέροντας επιπρόσθετη βιταμίνη Α και  βιταμίνη C και ενισχύοντας την παροχή φυτικών ινών που βελτιώνουν τη λειτουργία ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ