• Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2020 | 04:45
Φριτατα με μελιτζάνες και αρωματισμένο βούτυρο Φριτατα με μελιτζάνες και αρωματισμένο βούτυρο

Μία παραδοσιακή, γευστική πρόταση της Ντίνας Νικολάου για να μαγειρέψετε και να απολαύσετε τις μελιτζάνες.

  • Προετοιμασία: 5´

  • Μαγείρεμα: 15´

  • Aναμονή: 30´

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 3 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 8 μεγάλα αυγά
  • 30 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 150 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla, κομμένo σε μικρούς κύβους
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αρωματισμένο βούτυρο

  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • φύλλα από ½ ματσάκι βασιλικό, πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
  • χοντρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω και σκουπίζω καλά τις μελιτζάνες. Τις κόβω σε μικρούς κύβους και τις βάζω σε ένα σουρωτήρι.
  2. Αλατίζω καλά και τις αφήνω για 30 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν την πικρίλα τους.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν.
  5. Ρίχνω την πάπρικα και το κύμινο και τα καβουρδίζω για 1 λεπτό.
  6. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω για 2 λεπτά.
  7. Στίβω καλά τους κύβους της μελιτζάνας και τους προσθέτω στο τηγάνι.
  8. Συνεχίζω το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν οι κύβοι της μελιτζάνας.
  9. Προσθέτω το σκόρδο και 1 λεπτό μετά ρίχνω τα αυγά.
  10. Ανακατεύω για 1-2 λεπτά για να απλώσουν στο τηγάνι, χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 3 λεπτά.
  11. Χρησιμοποιώντας ένα καπάκι ή ένα μεγάλο πιάτο, αναποδογυρίζω την φριτάτα και ψήνω για 2 λεπτά ακόμη.

Για το αρωματισμένο βούτυρο:

  1. Σε ένα τηγανάκι βάζω το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το λιώνω χωρίς να το αφήσω να βράσει.
  2. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Αλείφω χωριάτικο ψωμί με το αρωματισμένο βούτυρο και ψήνω για λίγα λεπτά στο γκριλ.
  4. Ραντίζω τις φέτες με όσο βούτυρο έχει απομείνει και πασπαλίζω με χοντρό αλάτι.
  5. Σερβίρω αμέσως.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μία παραδοσιακή, γευστική πρόταση της αγαπημένης μας Ντίνας για να μαγειρέψετε και να απολαύσετε τις μελιτζάνες.

Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην παραδοσιακή κορεατική ιατρική χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση του πόνου, της ερυθράς και του αλκοολισμού.

Η μελιτζάνα τον τελευταία χρόνια μελετάται για την πιθανή αντικαρκινική της δράση.

Πρόσφατες μελέτες στην Ιαπωνία έδειξαν ότι ο χυμός της καταστέλλει τη βλάβη των κυττάρων σε ζώα (χρωμοσωμικές ανωμαλίες) που έχουν προδιάθεση για καρκίνο.

Περιέχει σημαντικές φυτοχημικές ουσίες οι οποίες φαίνεται ότι σταματούν τη διαδικασία σχηματισμού καρκινογόνων όγκων.

Από την άλλη, το σκληρό τυρί Δανίας και η κρέμα γάλακτος light εφοδιάζουν με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες της ομάδας Β, αλλά και ασβέστιο.

Μία συνταγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και επομένως σε μονάδες ORAC.

Η παρουσία του βουτύρου, τέλος, στη συνταγή "εκτοξεύει" τη διατροφική της αξίας με δεδομένη την πολύ υψηλή περιεκτικότητα του στη ζωτική για το ανοσοποιητικό βιταμίνη D και σε βιταμίνη Α για πιο υγιές δέρμα και μαλλιά.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών βιταμινών, εκτός από το γεγονός ότι περιορίζει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης συμβάλει και στη διαμόρφωση ενός πολύ ισχυρού ανοσοποιητικού.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%