Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Μακεδονικός Χαλβάς

Ο Μακεδονικός Χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της Καθαρά Δευτέρας

 

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και όπως κάθε χρόνο την τιμητική τους έχουν διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα: λαγάνα, όσπρια, θαλασσινά, ταραμάς και φυσικά ο μακεδονικός χαλβάς ο οποίος παρασκευάζεται με ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι) και ζάχαρη, ενώ συχνή είναι και η προσθήκη ξηρών καρπών ή σοκολάτας.

Η θρεπτική αξία του χαλβά

Η αλήθεια είναι ότι ο χαλβάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και για αυτό το λόγο θεωρείται απαραίτητο τρόφιμο της σαρακοστής.

  • Περιέχει βιταμίνη Ε (που βελτιώνει την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία)
  • Παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεινες και αμινοξέα ειδικά στη περίοδο της νηστείας.
  • Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (συντελούν στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού)
  • Αποτελεί πηγή πολυακόρεστων και  μονοακόρεστων λιπαρών οξέων , απαραίτητων δηλαδή λιπαρών τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και τα προσλαμβάνει μόνο μέσα από τις τροφές
  • Είναι πλούσιος σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο
  • Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη ενώ οι φυτοστερόλες που περιέχει  συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα LDL (“κακής χοληστερόλης”) και υψηλότερα επίπεδα HDL (“καλή χοληστερόλη”).
  • Είναι πλούσιος σε λιγνάνες. Επιστημονικές μελέτες συνδέουν τις λιγνάνες του χαλβά με καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων μας

Βέβαια, πρόκειται για ένα τρόφιμο που αποδίδει πολλές θερμίδες καθώς τα 100γρ χαλβά αποδίδουν περίπου 500 kcals. Καλό είναι πάντως να αποφεύγουμε τον χαλβά με προσμίξεις άλλων συστατικών, όπως η σοκολάτα διότι έτσι οι θερμίδες του εκτοξεύονται ακόμη περισσότερο.

Απολαύστε τον λοιπόν όχι μόνο στη Σαρακοστή γιατί αποτελεί ένα τρόφιμο με σπουδαία διατροφική αξία.

Το παρών άρθρο έχει δημοσιευθεί στο Περιοδικό ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Τεύχος Μαρτίου) που κυκλοφορεί με το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ