Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα μανιτάρια μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση της γλυκόζης

Τα μανιτάρια ως πρεβιοτικό μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της γλυκόζης

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods δείχνει ότι η κατανάλωση  μανιταριών μπορεί να οδηγεί σε μεταβολές στη σύσταση της μικροβιακής κοινότητας του εντέρου κατά τρόπο που βελτιώνεται η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο συκώτι.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των λευκών μανιταριών στο μικροβίωμα του εντέρου ποντικιών και είδαν ότι ο βρώσιμος μύκητας οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου τα οποία επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων που ελέγχουν την παραγωγή της γλυκόζης.

Η ποσότητα μανιταριών που χορήγησαν στα πειραματόζωα οι ερευνητές αντιστοιχούσε σε περίπου 90 γραμμάρια μανιταριών ημερησίως για τον άνθρωπο.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα λευκά μανιτάρια είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά, δηλαδή ουσίες που τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Επίσης, η μελέτη επιβεβαιώνει πως υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και της διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ