• Τρίτη, 18 Ιούνιος 2019 | 13:45
Μάθετε τα πάντα για το Ταχίνι Μάθετε τα πάντα για το Ταχίνι

Γιατί το ταχίνι θεωρείται το Superfood της νηστείας;

Στο ακόλουθο άρθρο διατροφής θα μάθετε:

• Τι είναι το ταχίνι και ποιες οι θρεπτικές ιδιότητες του;

• Παχαίνει; Ποια η συνιστώμενη ποσότητα;

• Ιδέες και προτάσεις για να το προσθέσετε στη διατροφή σας

• Ποιοι δεν πρέπει να το τρώνε;

Σε τι ωφελεί;

Το ταχίνι αποτελείται από μία σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μερικά από τα ευεργετικά του συστατικά.

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη οπότε κρατάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά, γεγονός που συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για τους διαβητικούς.

Έχοντας ως πρώτη ύλη το σουσάμι, αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο με πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, νιασίνη, Ε).

Είναι τρόφιμο πλούσιο σε αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη, η λευκίνη, η αργινίνη και η τρυπτοφάνη, ενώ είναι σχετικά φτωχό όσον αφορά στην λυσίνη.

Για αυτόν τον λόγο όταν συνδυαστεί με τρόφιμα τα οποία περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει πλησιάζει την βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προτιμάται ιδιαίτερα από όσους βρίσκονται σε περίοδο νηστείας.

Περιέχει μικρή αναλογία υδατανθράκων, από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος είναι με την μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προκαλούν μεγαλύτερο και παρατεταμένο κορεσμό και καθυστερούν μετά το γεύμα την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, ρυθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητά του σε λίπη, περιέχει καλής ποιότητας λίπος, κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Αυτό ενισχύεται και λόγω των φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη), που δρουν αποτοξινωτικά, αντιοξειδωτικά και φαρμακευτικά, μειώνοντας την χοληστερόλη και την υπέρταση στον οργανισμό.

Επιπρόσθετα, τα θρεπτικά του οφέλη το καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμο τρόφιμο για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς μπορεί να συνεισφέρει στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και οι νεφροί.

Είναι παχυντικό;

Tο ταχίνι αποτελεί μια εξαιρετική ποιοτικά τροφή, αλλά και πολύ πλούσια σε θερμίδες (500Kcal τα 100gr).

Είναι λοιπόν μία τροφή που μπορεί εύκολα να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Γι’ αυτό λοιπόν συνιστάται η μέτρια κατανάλωση του.

Πώς μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί (στο πρωινό, στο κολατσό, το βράδυ, μαζί με άλλα τρόφιμα κ.λπ.);

Μερικές γρήγορες προτάσεις για την προσθήκη ταχινιού στη διατροφή σας:

  • Βάλτε 1 κουταλιά ταχίνι πάνω από τα λαχανικά σας.
  • Καταναλώστε ταχίνι με μέλι θυμαρίσιο ελληνικών νήσων στο πρωινό σας μαζί με ψωμί από δίκοκκο σιτάρι.
  • Δημιουργήστε το δικό σας dressing για σαλάτες χρησιμοποιώντας ταχίνι και λεμόνι.
  • Βουτήξτε τα λαχανικά σας σε 1-2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, σαν ντιπ.

Μπορείτε να εντάξετε το ταχίνι στην καθημερινή διατροφή σας, ως μέρος του πρωινού, των σνακ ή ακόμα και των κυρίως γευμάτων, στην προσπάθεια σας για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Μπορείτε να το συνδυάσετε με γιαούρτι και φρούτα, σαν επάλειψη σε ψωμί ολικής αλέσεως ή φρυγανιές, ως dressing σε σαλάτες μαζί με λεμόνι και μέλι ή όπως αλλιώς επιθυμείτε. 

Όμως, όπως είπαμε παραπάνω προσοχή στην ποσότητα διότι είναι μία τροφή που μπορεί εύκολα να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Μια κουταλιά της σούπας είναι αρκετή και αποδίδει 90-100 θερμίδες.

Επιπλέον, το ταχίνι είναι απαραίτητο συστατικό του κλασσικού χούμους, ένα πολύ διαδεδομένο ντιπ που κύριο συστατικό του είναι τα ρεβίθια.

Κάθε φορά που προσθέτετε παραδοσιακό χούμους σε ένα γεύμα, τρώτε ταχίνι και επωφελείστε από τα συστατικά των σπόρων σουσαμιού.

Όταν έχει πρόσμειξη με άλλα υλικά (λ.χ. σοκολάτα, μέλι κ.λπ.) είναι το ίδιο ωφέλιμο;

Το ταχίνι με κακάο δεν είναι απαγορευτικό, ενδεχομένως όμως να περιέχει ζάχαρη.

Το ταχίνι με πορτοκάλι ή σοκολάτα περιέχει αρκετά σάκχαρα, οπότε θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε το σκέτο ταχίνι ολικής αλέσεως και να το συνδυάσετε με μέλι, αν θέλετε μια πιο γλυκιά γεύση, που είναι πιο φυσικό και είναι ένα τρόφιμο το οποίο καταφέρνει και συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Για κάποιους αντενδείκνυται;

Επειδή το ταχίνι έχει υψηλή συγκέντρωση λίπους, έχει πολλές θερμίδες και συμβουλεύεται να καταναλώνεται με μέτρο για τα καλύτερα οφέλη στην υγεία.

Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, είναι πιθανό να έχουν αλλεργία και στο σουσάμι.

Πόσο συνιστάται να καταναλώνει κανείς καθημερινά;

Μία κουταλιά σούπας ταχίνι έχει περίπου 100 θερμίδες, οπότε σε μία διατροφή συντήρησης η ημερήσια πρόσληψη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 κουταλιές σούπας, σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους συνήθως συστήνεται 1 κουταλιά σούπας ενώ σε ένα άτομο που ασκείται έντονα μπορεί η ημερήσια πρόσληψη να φτάνει μέχρι τις 3-4 κουταλιές σούπας στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Μαρία Καμαριώτη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%