• Πέμπτη, 17 Οκτώβριος 2019 | 13:17
Μαύρη σοκολάτα και Παντζάρια | Ώθηση για τις επιδόσεις των αθλητών Μαύρη σοκολάτα και Παντζάρια | Ώθηση για τις επιδόσεις των αθλητών

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις στον τομέα της φυσικής δραστηριότητας.

Η Σοκολάτα όπως και τα παντζάρια φαίνεται να τονώνουν τις επιδόσεις των αθλητών.

Έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Kingston στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε πως ο χυμός από παντζάρι είναι σημαντικό εργαλείο για την αύξηση της απόδοσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νιτρικά άλατα.

Τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στο χυμό παντζάρι μετατρέπονται  σε νιτρικά οξείδια στο σώμα, προκαλώντας στα αιμοφόρα αγγεία διαστολή  και μείωση της κατανάλωσης οξυγόνου, βοηθώντας έτσι  τους αθλητές να διατηρήσουν το ρυθμό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη η σοκολάτα και το κακάο παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Οι φλαβανόλες που υπάρχουν στο κακάο έχουν αντιοξειδωτική δράση, μειώνουν  την καταστροφή των κυττάρων που εμπλέκονται στην καρδιοπάθεια. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και την βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η σοκολάτα θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, επειδή τα πρόσθετα λίπη και σάκχαρα μπορούν  να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα προβλήματα υγείας.

Δήμητρα Σταμούλη,
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΒSc
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
dhmhtra_stam @ hotmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%