Logodiatrofis.gr
Με αποψη... (dGrigorakis blog)

Κουραμπιές εναντίον Μελομακάρονο

Το μεγάλο δίλημμα των Χριστουγέννων είναι κουραμπιές ή μελομακάρονο;

Για να σας λυθεί οποιαδήποτε απορία, σας παραθέτω τη συνέντευξη που παραχώρησα παλαιότερα στην εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ.

Η σύσταση του «απαγορεύεται» να φας, είναι δυνατόν να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση με συνέπεια την παχυσαρκία;

Οι εορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς αποτελούν από κάθε άποψη την ομορφότερη περίοδο του χρόνου. Υπέροχα εδέσματα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες έχουν την τιμητική τους στις διατροφικές μας επιλογές. Ωστόσο, σε υπερκατανάλωση δημιουργούν διάφορα προβλήματα και πρώτα απ’ όλα στο σωματικό βάρος.

Ο υπολογισμός θερμίδων και χοληστερόλης μίας πλούσιας διατροφικά εορταστικής ημέρας υποδεικνύει περίπου 4.000 και 800 mg αντίστοιχα, ποσά διπλάσια σχεδόν από τις ημερήσιες απαιτήσεις.

Μέσα από δεδομένα που προκύπτουν από διάφορες στατιστικές ένας μέσος Έλληνας, προσλαμβάνει τη συγκεκριμένη περίοδο κατά μέσο όρο δύο έως τρία κιλά! Βέβαια και το αντίθετο, η σύσταση δηλαδή του «απαγορεύεται» να φας, είναι δυνατόν να οδηγήσει μαθηματικά σε υπερκατανάλωση με συνέπεια την παχυσαρκία.

Το λεγόμενο «σύνδρομο της στέρησης» μπορεί να δημιουργήσει άμεσες βουλιμικές παρενέργειες με επακόλουθο την θεαματική αύξηση του βάρους. Έτσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το ότι μπορείτε να απολαύσετε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς όμως να επιβαρυνθείτε!

Θερμιδικά ο κουραμπιές και το μελομακάρονο αποκλίνουν αρκετά μεταξύ τους;

Κάθε Χριστούγεννα δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με περιττά κιλά, καθώς επίσης και ποιο από τα δύο αυτά γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε.

Η τελική μας επιλογή δε θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μόνο των θερμίδων που έχει το κάθε γλυκό, αλλά πάνω από όλα σημαντικότερη είναι η θρεπτική του αξία.

Από καθαρά θερμιδική άποψη στην ποσότητα (100 γρ.) το μελομακάρονο υπερέχει του κουραμπιέ… Συγκεκριμένα αποδίδει 540 θερμίδες έναντι 600 θερμίδων περίπου που αποδίδει ο κουραμπιές. Επομένως, το μελομακάρονο είναι προτιμότερο από θερμιδικής άποψης!

Υπάρχουν τα συν αλλά και τα πλην τους στη θρεπτική τους αξία;

Το λεγόμενο crash test των θρεπτικών συστατικών μεταξύ μελομακάρονων Vs. κουραμπιέδων έχει ως ακολούθως:

Μελομακάρονα:

Το ελαιόλαδο και τα καρύδια αυξάνουν την περιεκτικότητα των μελομακάρονων στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και σε καλά  λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), τα οποία εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση.

Επίσης, ο συνδυασμός μέλι και καρύδια προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η κανέλλα που προστίθεται στα μελομακάρονα  διαθέτει υψηλότατη συνολική αντιοξειδωτική ισχύ (O.R.A.C.) και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας.

Κουραμπιέδες

Περιέχουν αυξημένα κορεσμένα (βλαβερά) λιπαρά:  Το βούτυρο το οποίο προστίθεται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής (LDL) χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με διάφορα χρόνια νοσήματα.

Επίσης, οι κουραμπιέδες είναι πιο πλούσιοι σε ζάχαρη, η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών (τερηδόνα) και η υπερβολική πρόσληψή της είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Επομένως, στο ερώτημα «Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες», νικητής είναι το μελομακάρονο χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (C, E) και σε ωφέλιμα λιπαρά. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση η ποσότητα που καταναλώνεται θα πρέπει να είναι μικρή (1-2 κομμάτια) στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Έχουν κάποια ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό και ποιες είναι εκείνες οι… παραλλαγές που μπορούν να μας κάνουν να τα απολαύσουμε χωρίς τύψεις;

Τα ευεργετικά οφέλη των δύο γλυκισμάτων στον οργανισμό είναι σημαντικά και προκύπτουν μέσα από την παραπάνω παράθεση της διατροφικής τους σύγκρισης.

Γενικότερα, θα πρέπει να προσπαθούμε να μειώσουμε στις παραδοσιακές συνταγές των γλυκισμάτων και άλλων γλυκών επιδορπίων που φτιάχνουμε στο σπίτι το περιεχόμενο σε ζάχαρη και λιπαρές ουσίες. Η μείωση κατά ένα τρίτο των περιεχομένων αυτών, δεν αλλάζει ουσιαστικά τη γευστική τους απόδοση.

Επίσης, θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές συνταγές πιο υγιεινές για να παρασκευάζουμε τα αγαπημένα μας φαγητά ή επιδόρπια.

Ποιο γλυκό των Χριστουγέννων εσείς θα προτιμήσετε να τιμήσετε απ’ αυτά τα δύο ή κάποιο άλλο;

Προσωπικά, με απόλυτη επίγνωση και για τους λόγους που σας ανέφερα παραπάνω θα επιλέξω τα μελομακάρονα.

Νομίζω επίσης ότι είναι συνυφασμένα και απολύτως ταυτισμένα με το ευρύτερο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Εσείς προσωπικά έχετε πάντα σαν γνώμονα σας τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή ή δε θα φοβηθείτε να ξεφύγετε και λίγο για χάρη των γιορτών;

Το πνεύμα της σωστής και ισορροπημένης διατροφής θα πρέπει να μας ακολουθεί και μέσα στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Φυσικά και επιτρέπονται μικρές αποκλείσεις, αλλά τη γενικότερη στάση μας θα πρέπει να την διακρίνει η εγκράτεια.

Θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου: «Ναι στην κατανάλωση, όχι στην υπερκατανάλωση» και φυσικά τη χρυσή αρχή του «Μέτρον Άριστον»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ