Logodiatrofis.gr
Με αποψη... (dGrigorakis blog)

Τσάι με στέβια

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού στην υγεία μετρούν χιλιάδες χρόνια ύπαρξης.

 

Πλήθος επιστημονικών ερευνών έχει συνδέσει τη συχνή ή ακόμα και καθημερινή κατανάλωση τσαγιού, μαύρου ή πράσινου, με σημαντικά οφέλη στην υγεία. Συγκεκριμένα, πολλές έρευνες έχουν αποδώσει ακόμα και θεραπευτικές ιδιότητες στο τσάι σε σχέση με διάφορες παθήσεις και καταστάσεις υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, άσθμα, τερηδόνα, έλεγχος βάρους και πολλά άλλα.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του, στο οποίο οφείλονται και οι περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση. Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών και θεωρούνται πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα σημαντικότερα φλαβονοειδή στο τσάι είναι οι κατεχίνες και οι φλαβονόλες και η υψηλή του περιεκτικότητα σε αυτά το κατατάσσει ψηλά στη λίστα τροφίμων με μεγάλη απόδοση μονάδων ORAC.

Τα πολλά οφέλη του τσαγιού όμως μπορούν να ενισχυθούν όταν αυτό συνδυαστεί με στέβια. Η στέβια είναι φυσική γλυκαντική ουσία η οποία προέρχεται από το θαμνώδες φυτό Stevia Rebaudiana και δεν αποδίδει θερμίδες, αφού δεν περιέχει κανένα θερμιδογόνο συστατικό. Η προσθήκη στέβια στο τσάι μπορεί επιφέρει πλήθος θετικών αποτελεσμάτων.

Καταρχήν ευνοεί και εξυπηρετεί την κατανάλωση τσαγιού αφού πολλοί είναι αυτοί που δυσανασχετούν λόγω τις ιδιαίτερης και, κυρίως, πικρής γεύσης του.

Το τσάι με στέβια μπορεί να θεωρηθεί ο ιδανικός συνδυασμός για τον έλεγχο βάρους. Η υψηλή περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε κατεχίνες μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού, ενώ η στέβια φέρεται να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στη μείωση της όρεξης.

Η στέβια και, ιδιαίτερα, τα φύλλα της, είναι πολύ περιεκτικά σε αντιοξειδωτικά όπως οι τερπίνες (ή τερπένιο) και τα φλαβονοειδή. Ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών ουσιών του τσαγιού με αυτών της στέβια δρα ουσιαστικά στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών έχοντας προστατευτική επίδραση στην υγεία.

Τέλος, σύμφωνα με μελέτες τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι είναι αποτελεσματικά, όταν καταναλώνονται συστηματικά, στη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Παρόμοια αποτελέσματα φαίνεται να έχει και η κατανάλωση στέβιας, αφού έρευνες δείχνουν πως έχει αγγειοσταλτική δράση. Επομένως, η συνδυαστική κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει θετικά στη μείωση της συστολικής και διαστολικής πιέσεως.

Με αφορμή το καλοκαίρι και με γνώμονα την καλή υγεία, η κατανάλωση τσαγιού και, ιδιαίτερα, τσαγιού με στέβια είναι η ιδανικότερη και εξυπνότερη επιλογή.

asimakopoulou

 Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)
assimakopoulou@logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ