Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Μεσογειακή διατροφή: Περισσότερο αποτελεσματική σε σχέση με μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά για τη μεί

Άτομα που υιοθετούν Μεσογειακή διατροφή – έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Μεσογειακη διατροφη – Έρευνα

Αυτό είναι σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Medicine.

Για να φθάσουν στα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν μελέτες που χρονολογούνται από το 1957 μέχρι σήμερα, όπου εξέτασαν τη σχέση μεταξύ τροφίμων και καρδιακής νόσου.

Η ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Δρ James E.Dalen του Ιδρύματος Weil και του Πανεπιστημίου της Arizona College of Medicine, σημειώνει ότι οι πρώτες μελέτες που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ορού σε υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους, μετατρέπονται, σε αυξημένα ποσοστά στεφανιαίας νόσου.

Ευρήματα όπως αυτό προκάλεσαν την American Heart Association να συστήσει, ότι τα άτομα θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη λίπους σε λιγότερο από το 30% των ημερήσιων θερμίδων, ενώ περιορίζει τα κορεσμένα λιπαρά στο 10% των ημερήσιων θερμίδων και την χοληστερόλη σε λιγότερο από 300mg την ημέρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να μειώσει τηχοληστερόλη. Αλλά από την ανάλυσή τους, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια συνολική προσέγγιση της διατροφής, ειδικότερα τη Μεσογειακή διατροφή, είχαν μια μεγαλύτερη μείωση του καρδιαγγειακού θανάτου και της μη θανατηφόρου καρδιακής προσβολης από εκείνους που ακολουθούσαν μια αυστηρή δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Dalen λέει : “Σχεδόν όλες οι κλινικές δοκιμές στη δεκαετία του 1960, ’70 και του ’80 σύγκριναν συνηθισμένες δίαιτες με εκείνες που χαρακτηρίζονται από χαμηλή περιεκτικότητα σε ολικό λίπος, χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, χαμηλή διαιτητική χοληστερόλη και αυξημένα πολυακόρεστα λιπαρά. Αυτές οι δίαιτες μείωσαν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν μείωσαν την συχνότητα του εμφράγματος του μυοκαρδίου ή του θανάτου από στεφανιαία νόσο”.

Η Μεσογειακή διατροφή εστιάζει κυρίως στην αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ζυμαρικών και ψαριών, στην κατανάλωση προϊόντωνφυτικής προέλευσης και στην κατανάλωση λιγότερου κρέατος. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει τρόφιμα που είναι χαμηλά σε κορεσμένα λίπη, αλλά επίσης ενθαρρύνει την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη χοληστερόλη.

Προσθέτουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι καταναλώνοντας μια ποικιλία τροφίμων που προστατεύουν την καρδιά σε μια διατροφή, είναι καλύτερη στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων από μια τυπική δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Ο Δρ Dalen λέει ότι : “Τα τελευταία πενήντα χρόνια της επιδημιολογίας και των κλινικών δοκιμών έχουν δημιουργήσει μια σαφή σύνδεση μεταξύ της διατροφής, της αθηροσκλήρωσης και των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

“Διατροφικές παρεμβάσεις έχουν αποδείξει ότι μια συνολική προσέγγιση της διατροφής με την ίδια προσοχή σε ό,τι καταναλώνεται καθώς και σε ό,τι εξαιρείται είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών, χαμηλής χοληστερόλης“.

 

Επιμέλεια Μετάφρασης

mairi-papadakiΜαίρη Παπαδάκη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ