• Σάββατο, 06 Ιούνιος 2020 | 02:23
Η Μεσογειακή Διατροφή έχει προστατευτικές  ιδιότητες Η Μεσογειακή Διατροφή έχει προστατευτικές  ιδιότητες

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παρατείνει τη ζωή σε καρδιοπαθείς.

"Η υιοθέτηση της  μεσογειακής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο της συνολικής θνησιμότητας, όχι μόνο στο γενικό πληθυσμό , που είναι ήδη γνωστό , αλλά και  σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή," είπε η ερευνήτρια Dr. Giovanni de Gaetano που είναι επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας και πρόληψης στο I.R.C.C.S. Neuromed Ιnstitute στο  Pozzilli, της  Ιταλίας.

" Όλες οι αιτίες θανάτου μειώθηκαν σημαντικά τόσο στους ανθρώπους  που ακολουθούσαν σε  μέσο επίπεδο την μεσογειακή διατροφή, αλλά κυρίως σε άτομα που ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή," η De Gaetano πρόσθεσε. «Η μείωση της θνησιμότητας   στην ομάδα αυτή ήταν περίπου 37 %."

Η μελέτη συμπεριέλαβε σχεδόν 1.200 ασθενείς στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης παρακολούθησης μόλις επτά χρόνων, 208 έχασαν τη ζωή τους.

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου συνδέοταν κυρίως με την υψηλότερη κατανάλωση ορισμένων τροφίμων από την μεσογειακή διατροφή , τα τρόφιμα αυτά ήταν : τα λαχανικά, ατ  ψάρια, τα  φρούτα, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση  της European Society of Cardiology, στη Ρώμη. Η έρευνα που παρουσιάστηκε  στις συνεδριάσεις θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Η De Gaetano συμβουλεύει τους  γιατρούς  να ρωτούν σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Να συνεχίσουν να συνταγογραφούν καρδιαγγειακά φάρμακα - στατίνες, ασπιρίνη, ό, τι θέλουν -. Αλλά να μην χρησιμοποιούν τα φάρμακα ως μόνο τρόπο για τη θεραπεία της καρδιακής νόσου και να δίνουν προτάσεις για την υιοθέτηση  υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%