• Τρίτη, 07 Ιούλιος 2020 | 02:55
Μεταβολισμός, αυτός ο άγνωστος Μεταβολισμός, αυτός ο άγνωστος

Ο μεταβολισμός είναι ιδιαίτερος και μοναδικός για κάθε οργανισμό.

 
 
 
 
 
 

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε με ακρίβεια τα επίπεδα λειτουργίας του μεταβολισμού σας, ώστε επάνω σε αυτά να βασίσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας: τη μείωση και τη διατήρηση του βάρους σας, αλλά και τη βελτίωση της υγείας σας.

Το ανθρώπινο σώμα παράγει ενέργεια από την χρήση των μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων).

Οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού καλύπτονται μέσα από την διατροφή, η οποία περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών, τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες.

Η συνολική ενέργεια που δαπανάται σε 24ωρη βάση ονομάζεται συνολική ημερησία δαπάνη ενέργειας (Tipton & Wolfe 2001).

Η συνολική ενέργεια που δαπανάται ημερησίως χωρίζεται σε τρία επίπεδα: στην ενέργεια που δαπανάται για τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή για την ενέργεια που απαιτείται για την διατήρηση του ατόμου στη ζωή, έπειτα στις θερμιδικές ανάγκες που δημιουργεί η φυσική δραστηριότητα και τέλος το ενεργειακό αντίτιμο που απαιτεί η κατανάλωση τροφής (τροφογενής θερμογένεση) ως αποτέλεσμα της πέψης και του μεταβολισμού (Frankefield et al 1998, Wang & Heska 2001).

Η χορτοφαγία φαίνεται να συμμετέχει στην μείωση των καρδιαγγειακών ασθενειών.

 

Όλες οι κατηγορίες των χορτοφάγων και ιδιαίτερα οι αυστηροί χορτοφάγοι θα πρέπει να έχουν την αντίστοιχη εκπαίδευση και ενημέρωση από διατροφολόγο, προκειμένου να γνωρίζουν πως μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. 

Τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά που απαιτούν ιδιαίτερη προκειμένου να μην υπάρξει κάποια διατροφική έλλειψη είναι:

  • Ασβέστιο: Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά δεν έχουν πρόβλημα. Οι αυστηρά χορτοφάγοι όμως θα πρέπει να κάνουν κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων. Φυτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι: το μπρόκολο, το λάχανο, οι ηλιόσποροι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα αποξηραμένα φρούτα και το γάλα σόγιας.
  • Σίδηρος: Οι φυτικές τροφές περιέχουν σίδηρο αλλά είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό, συγκριτικά με το σίδηρο που προέρχεται από τις ζωικές τροφές. Για να διευκολυνθεί η απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό των χορτοφάγων πρέπει σε κάθε τους γεύμα να περιλαμβάνουν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ.χυμό εσπεριδοειδών, ντομάτα).
  • Πρωτεΐνες: Οι χορτοφάγοι λαμβάνουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, οι οποίες δεν απορροφώνται από τον οργανισμό τόσο καλά όσο οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης (π.χ. κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά. Για να αντιμετωπιστεί αυτό οι χορτοφάγοι πρέπει να έχουν ποικιλία στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη όπως είναι: τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, τα σιτηρά, η σόγια.
  • Βιταμίνη Β12: οι αυστηρά χορτοφάγοι πρέπει να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με προϊόντα σόγιας, καθώς επίσης και να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12.
  • Βιταμίνη D: Βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο. Η έκθεση του σώματος μας περίπου 15 λεπτά ημερησίως στον ήλιο, βοηθά στην παραγωγή της. Αρκετή βιταμίνη D παίρνουμε από το γάλα. Οι αυστηροί χορτοφάγοι όμως που δε καταναλώνουν ούτε γάλα θα πρέπει να μην ξεχνούν την καθημερινή τους έκθεση στον ήλιο και να τρώνε τροφές ενισχυμένες με βιταμίνη D όπως τα δημητριακά.
  • Ψευδάργυρος: Καλές πηγές ψευδαργύρου για τους χορτοφάγους είναι τα γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και τα αυγά. Οι αυστηρά χορτοφάγοι πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, τόφου και ξηρούς καρπούς. Συμπληρώματα σιδήρου πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συνταγή γιατρού.

Χορτοφαγία σε ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων

Περισσότερο πρέπει να προσέχουν οι χορτοφάγοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες όπως είναι:

  • Οι έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες
  • Τα παιδιά
  • Οι ηλικιωμένοι
  • Οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιες χρόνιες ασθένειες.

Ωστόσο καμία δίαιτα, ούτε και η χορτοφαγική, δεν είναι ισορροπημένη αν δεν ακολουθείται από σωστές διατροφικές επιλογές. Συνεπώς, θα πρέπει πάντα να γίνεται εκτίμηση των ατομικών αναγκών σε θρεπτικά συστατικά από διατροφολόγο κατά περίπτωση, και στη συνέχεια σωστός σχεδιασμός γευμάτων έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αυτές.

Τέλος, συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής πάντα υπό την καθοδήγηση γιατρού. 

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος ΕΛ.Δ.Ε.
[email protected]

4351[/showpost

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%