Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Μικρά & χρήσιμα μυστικά ισορροπημένης διατροφής

Μέτρον άριστον: Δεν υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να απαγορεύονται – υπερκαταναλώνονται.

 
 

Κάθε τρόφιμο μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας: ευεξία – γεύση – θρέψη!!!

•Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται! Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας με δεδομένο ότι συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκόζη), οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Ο σημαντικός ρόλος του πρωινού αποδίδεται με την αγγλική λέξη Breakfast (πρωινό) Break-fast, δηλαδή «σπάζω τη νηστεία». Αυτό ακριβώς, δηλαδή, το οποίο επιτυγχάνεται με την κατανάλωση πρωινού γεύματος. Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει υδατάνθρακες (ψωμί, φρούτα δημητριακά), πρωτεΐνες (αυγό, τυρί, γαλοπούλα, άπαχο ζαμπόν) και λιπαρά (μαργαρίνη).
•Συχνότητα γευμάτων…Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά!!! Τα μικρά & συχνά γεύματα είναι το μυστικό για μία σωστή διατροφή. Οι λόγοι είναι οι εξής:
-Πρόσληψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα.
-Συνεχής ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
-Σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης & γλυκόζης
-Έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

•Εν αρχή όλων…το νερό!!! Το νερό είναι πολύ σημαντικό μιας και αποτελεί σχεδόν το 60% του βάρους του σώματός μας. Ως εκ τούτου συμβάλλει στα παρακάτω:
-Ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος.
-Μεταφορά θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου, ορμονών και γλυκόζης στα κύτταρα.
-Αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από το σώμα
-Ενυδάτωση δέρματος και άλλων ιστών.

•Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό, είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού και μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή απαραίτητων στοιχείων, όπως το φθόριο, το ιώδιο κ.α. Πίνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια αυτών.
•Καταναλώνετε καθημερινά σαλάτες μαζί με το κυρίως πιάτο, προσφέρουν βιταμίνες και φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και δρουν προστατευτικά έναντι της στεφανιαίας νόσου και των περισσότερων νεοπλασιών.
•Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και χυμών σε 5 μερίδες ημερησίως, παρέχοντας έτσι στον οργανισμό σας πληθώρα απαραίτητων βιταμινών.
•Ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό. Μετά τις ώρες του νυχτερινού ύπνου, παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για ένα καλό ξεκίνημα, αποτρέποντας σας από τα μετέπειτα “τσιμπολογήματα”.
•Πίνετε καθημερινά 1- 2 ποτήρια γάλα και τρώτε γιαούρτια, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου και φωσφόρου.
•Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού προκαλούν κατακράτηση υγρών και κάνουν κυτταρίτιδα!
•Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Προτιμήστε κρασί.
•Προτιμήστε την κατανάλωση ελαιολάδου έναντι άλλων λιπών (βούτυρο, μαργαρίνη κ.ο.κ.). Το ελαιόλαδο προμηθεύει τον οργανισμό με απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης με αντιοξειδωτικές βιταμίνες κατά της γήρανσης! Προσθέστε το στο φαγητό σας προς το τέλος του μαγειρέματος και πάντα με μέτρο.
•Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων (τσιπς, πίτσες, fast food, ξηρούς καρπούς, λιπαρά κρέατα& αλλαντικά, σάλτσες, γλυκά). Καταναλώνετε κυρίως βραστά, ψητά και σχάρας και αποφύγετε τα τηγανητά. Προτιμάτε άπαχα κρέατα και αφαιρείτε πάντα το ορατό λίπος.
•Τρώτε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 1-2 ψάρι, 1-2 κρέας και 1-2 ζυμαρικό ή ρύζι.
•Αν καταναλώσετε κάτι ιδιαίτερα λιπαρό, προσπαθήστε ταυτόχρονα να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα πράσινης σαλάτας ή χορταρικών, έτσι ώστε να δεσμεύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης και να επέλθει γρηγορότερα ο κορεσμός.
•Να τρώτε ήρεμα και αργά και σε τακτές ώρες μέσα στην ημέρα, κατανέμοντας τις τροφές σε 2-3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό, προ του ύπνου).
•Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα, ακόμα και με λίγες ώρες περπάτημα. Θυμηθείτε ότι αν ακολουθείτε σωστή διατροφή και ταυτόχρονα γυμνάζεστε, θα είστε πάντα υγιής και σε φόρμα.
•Τρόφιμα με ελάχιστη θερμιδική αξία, τα οποία μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε είναι τα ακόλουθα: αγγούρι, άνηθος, γαρίφαλο, δυόσμος, κανέλλα, κάρυ, κάπαρη, λεμόνι, λάχανο, μαρούλι, μουστάρδα, μαϊντανός, ξύδι, πίκλες, ρόκα, σπανάκι, σκόρδα, φασκόμηλο/ χαμομήλι κτλ

Κανένα μακροπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, εάν δε μεταβληθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το φαγητό.
Η εκμάθηση του σωστού τρόπου διατροφής και η υιοθέτηση ισορροπημένης διαιτητικής συμπεριφοράς είναι πρωταρχικό μέλημα!
Πάνω από όλα θα πρέπει να μάθουμε να τρώμε!!

Κατερίνα Πέλκα, BSc (Honors)
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ