Logodiatrofis.gr

To μητρικό γάλα μιας παχύσαρκης γυναίκας μπορεί να προδιαθέτει τα μωρά για ανάπτυξη παχυσαρκίας

Διαβάστε τι αποκαλύπτει νέα έρευνα σχετικά με το θηλασμό.

 

Οι παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να οδηγούν τα παιδιά τους σε μελλοντική ανάπτυξη παχυσαρκίας μέσω της μετάδοσης ‘’μη θρεπτικών υδατανθράκων’’ από το μητρικό γάλα, λένε οι ερευνητές.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, τονίζει ότι, παρότι προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η μητρική παχυσαρκία επηρεάζει σημαντικότατα τον κίνδυνο του βρέφους να γίνει παχύσαρκο, οι επιστήμονες ήταν αβέβαιοι για τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάζεται ο κίνδυνος αυτός από τη μητέρα.

Καθοδηγούμενη από τον Καθηγητή Michael Goran από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα, η νέα έρευνα εξέτασε παραλλαγές σύνθετων υδατανθράκων που συναντώνται στο μητρικό γάλα και ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος (HMOs), που συσχετίζονται με διαφορετικά επίπεδα αύξησης του βρέφους και εμφάνισης παχυσαρκίας.

Η έρευνα ήταν η πρώτη που εξέτασε διάφορα είδη των HMOs σε σχέση με την προστασία ή τον κίνδυνο για παχυσαρκία, τόνισε η ομάδα.

‘’Συνήθως, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για παχυσαρκία ξεκινά μετά τον απογαλακτισμό, στη διάρκεια της εισαγωγής στερεών τροφών και σακχαρούχων ποτών. Ξεκάθαρα, υπάρχει και κάποιος σημαντικός παράγοντας πριν από τον απογαλακτισμό, ακόμα και σε μωρά που έκαναν αποκλειστικό θηλασμό’’ είπε ο Goran.

‘’Η πρώτη έκθεση των βρεφών σε τροφή θέτει τις βάσεις για μετέπειτα μειωμένο ή αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας’’ σχολίασε η ερευνήτρια Tanya Alderete, που τόνισε ότι επειδή δεν μπορούν να απορροφηθούν, οι HMOs συσσωρεύονται στο έντερο και μπορούν να δράσουν ως πρεβιοτικά, που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της εντερικής μικροχλωρίδας στα μωρά. Ο τρόπος με τον οποίο αυτή αναπτύσσεται θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στον κίνδυνο παχυσαρκίας και την υγεία.’’ είπε ο Goran.

‘’Αυτές οι σύνθετες ενώσεις που δεν απορροφώνται, περνούν κατευθείαν στο βρεφικό έντερο και δρουν ως πρεβιοτικά. Λειτουργούν ως πηγή ενέργειας για τα εντερικά μικρόβια και τα βοηθούν να αναπτυχθούν και να διαφοροποιηθούν.’’

Η ομάδα τόνισε ότι παρότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στη σύσταση των HMOs, οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποικιλότητα στη σύσταση του μητρικού γάλακτος δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστοί, συμπληρώνοντας ότι η δίαιτα της μητέρας πιθανώς να παίζει σημαντικό ρόλο.

‘’Οι HMOs είναι το τρίτο πιο άφθονο στοιχείο στο ανθρώπινο μητρικό γάλα’’ δήλωσε ο Lars Bode, συγγραφέας της έρευνας από τον πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και εκλεγμένος πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας για την Έρευνα για το Μητρικό Γάλα και το Θηλασμό. ‘’Οι συγκεντρώσεις αυτών των σύνθετων σακχάρων είναι υψηλότερες από αυτές όλων των πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος μαζί.’’

‘’Σύμφωνα με τις γνώσεις μας, δεν υπάρχουν έρευνες που να εξετάζουν πώς οι HMOs επηρεάζονται από τη δίαιτα της μητέρας’’ δήλωσε η Alderete. ‘’Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον εάν η κατανάλωση ζάχαρης και διαιτητικού λίπους βρισκόταν να συνδέεται με τους HMOs. Αυτό είναι κάτι που ελπίζουμε να ανακαλύψουμε σε επόμενες έρευνες.’’

Λεπτομέρειες της έρευνας

Η έρευνα εξέτασε 25 ζευγάρια μητέρας-παιδιού και μελέτησε το μητρικό γάλα και τις μετρήσεις στα βρέφη σε ηλικία ενός και έξι μηνών, για να διερευνηθεί εάν οι αλλαγές στους ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος (HMOs) έχουν κάποια σύνδεση με την ανάπτυξη και τη σωματική σύσταση των βρεφών.

Ο Goran και οι συνεργάτες του όρισαν το θηλασμό ως τη μη χρήση βρεφικών συμπληρωμάτων και τόνισαν ότι κάποια βρέφη μπορεί να έχουν εισαχθεί στην κατανάλωση στερεάς τροφής, κάτι το οποίο μπορεί να έχει επηρεάσει την ανάπτυξη και τη σωματική σύσταση.

Η έρευνα ανέδειξε ότι το ειδικό μίγμα HMOs στο μητρικό γάλα μπορεί να επιφέρει μεγάλη διαφορά, προτείνοντας ότι η σύσταση κάθε μητρικού γάλακτος μπορεί να είναι σημαντικότερη στην πρόβλεψη ανάπτυξης παχυσαρκίας ακόμα και από την ύπαρξη παχυσαρκίας της μητέρας και το βάρος που πήρε κατά την εγκυμοσύνη.

‘’Σε ηλικία 6 μηνών, υψηλότερες συγκεντρώσεις στο μητρικό γάλα των HMOs LNFPII και DSLNT εμφάνισαν συσχέτιση και οι δύο με υψηλότερη λιπώδη μάζα κατά περίπου μισό κιλό.’’ αποκάλυψε η Alderete, που προσέθεσε ότι άλλοι HMOs είχαν προστατευτική δράση στους 6 μήνες.

‘’Υψηλές ποσότητες του HMO που ονομάζεται LNFPI στο μητρικό γάλα συσχετίσθηκε με περίπου μισό κιλό χαμηλότερο βάρος και λιπώδη μάζα του βρέφους’’ είπε.

Η ομάδα τόνισε ότι η έρευνα δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει την αιτία και το αποτέλεσμα μεταξύ της σύστασης των HMOs και της παχυσαρκίας, εν μέρει επειδή δεν υπήρξαν μετρήσεις μετά την ηλικία των 6 μηνών, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων μελετών.

‘’Σε τελική ανάλυση, αυτό που θα θέλαμε να μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να διερευνήσουμε ποιοι από τους HMOs είναι σημαντικότεροι στην προστασία έναντι της παχυσαρκίας και στη συνέχεια να τους χρησιμοποιήσουμε ως συμπλήρωμα που μπορεί να δίνεται στα θηλάζοντα βρέφη και να προστίθεται σε βρεφικές φόρμουλες.’’ είπε ο Goran, τονίζοντας πως η τωρινή βρεφική φόρμουλα δεν περιέχει καθόλου HMOs.  

Παναγιώτης Περεντής

Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

panagiotis.pere@gmail.com