• Τρίτη, 22 Οκτώβριος 2019 | 08:49
Πως μπορώ να χάσω τα κιλά που θέλω και να έχω μια σωστή διατροφή παράλληλα; Πως μπορώ να χάσω τα κιλά που θέλω και να έχω μια σωστή διατροφή παράλληλα;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

Ερώτηση : Είμαι 63 κιλά και έχω ύψος 1,65. Θέλω να χάσω για αρχή 5 κιλά, όμως κάθε φορά που ξεκινάω κάποια δίαιτα απλά τα παρατάω και πέφτω με τα μούτρα στο φαΐ. Δεν τρώω φρούτα και λαχανικά και καταναλώνω συχνά ανθυγιεινές τροφές. Πως μπορώ να χάσω τα κιλά που θέλω και να έχω μια σωστή διατροφή παράλληλα;

Απάντηση: Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Δείκτη Μάζας Σώματός σου (Βάρος/ Ύψος2), το βάρος σε συνάρτηση με το ύψος σου είναι 23,1 kg/m2, δηλαδή βρίσκεται στην κατηγορία Φυσιολογικού (18,5-24,99). Ωστόσο ένα ιδανικό βάρος για εσένα, σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi θα ήταν τα 57 κιλά.

Μια διατροφή που εξασφαλίζει την υγεία, ανεξάρτητα από την επιθυμία ή όχι για απώλεια βάρους, προϋποθέτει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έτσι ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την εύρυθμη λειτουργία του. Αντίθετα οι ανθυγιεινές τροφές που περιγράφετε σε συνδυασμό με την απουσία φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή, εντείνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για ‘’κακή’’ υγεία.

Διατροφικές συμβουλές:

  • Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε το πρωινό στο καθημερινό σας πρόγραμμα για να ξυπνήσετε το μεταβολισμό σας το πρωί (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως).
  • Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσουν το μεταβολισμό σας είναι να προσθέσετε τα μπαχαρικά στο φαγητό σας.
  • Όταν σχεδιάζετε τα γεύματα σας πάντα να προσθέσετε στην διατροφή σας ακτινίδια. Τα ακτινίδια είναι γεμάτα από βιταμίνη C, αλλά αν προσθέσετε 500mg την ημέρα στην διατροφή σας μπορεί να κάψετε έως και 39% περισσότερο λίπος όταν ασκήστε.
  • Καταναλώνετε καθημερινά 1-2 φλιτζάνια καφεϊνούχα ροφήματα (ελληνικός ή στιγμιαίος καφές). Tα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες αναδεικνύουν την ικανότητα της καφεΐνης να επιταχύνει το μεταβολισμό και να τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες μετά την κατανάλωσή της. Επιπρόσθετα, η καφεΐνη βοηθά στη λιπόλυση, λόγω του ότι μειώνει την παραγωγή ενός ενζύμου (φωσφοδιεστεράση) που αυξάνει την αποθήκευση λίπους.
  • Να τρώτε περισσότερα μικρά γεύματα στην διάρκεια της ημέρας. Κάθε φορά που τρώτε, βοηθάτε στην αύξηση του μεταβολισμού σας. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, τα πιο συχνά γεύματα μπορούν να ας βοηθήσουν να χάσετε βάρος ή να κρατήσετε σταθερό το βάρος σας.
  • Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση σας. Να πίνετε 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά.

 Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο που μπορεί να προσαρμόσει το διαιτολόγιό σας στις ανάγκες σας.

Όλγα Κριτσίνη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%