• Πέμπτη, 14 Νοέμβριος 2019 | 03:47
Οι νέες αμερικάνικες διατροφικές συστάσεις δεν έχουν πλέον ως επίκεντρο το λίπος Οι νέες αμερικάνικες διατροφικές συστάσεις δεν έχουν πλέον ως επίκεντρο το λίπος

Επιστήμονες της διατροφής εγκρίνουν την απόφαση του να δίνεται περισσότερη έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων και να καταρριφθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν σχετικά με το διατροφικό λίπους. Οι ειδικοί πάνω στην διατροφή υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή απόφαση του να καταρριφθεί η συνολικά περιορισμένη συνιστώμενη κατανάλωση λίπους στις προσεχείς Διαιτητικές Οδηγίες του 2015 για τους Αμερικανούς.

Κατά την τελευταία δεκαετία, μια έρευνα έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε υγιή λιπαρά μπορεί να είναι ωφέλιμη για τους ανθρώπους, ιδιαίτερα εάν αυτές οι τροφές συμβάλουν στην αντιστάθμιση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά, αναφέρει ο Δρ Dariush Mozaffarian σε ένα άρθρο που έγραψε εκφράζοντας την άποψη του σχετικά με την ομοσπονδιακή απόφαση.

Η έρευνα αυτή οδήγησε τους ανεξάρτητους επιστήμονες της Αμερικανικής Επιτροπής των ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενων διαιτητικών οδηγιών για το 2015 να εγκαταλείψουν τις τρέχουσες περιορισμένες συστάσεις για το διαιτητικό λίπους. Για πρώτη φορά από το 1980, η επιτροπή δεν πρότεινε τον περιορισμό της συνολικής κατανάλωσης λίπους.

Ο Mozaffarian αναφέρει «δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος είχαν απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς οδηγούν τους ανθρώπους στην αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε υγιή λίπη, όπως είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, και έτσι στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, άμυλο και επεξεργασμένα δημητριακά. Επομένως, τα παραπάνω οδήγησαν στην ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη στην Αμερική».

Ακόμα ο Mozaffarian αναφέρει πως θα πρέπει να διαλαλήσουμε στον κόσμο πως η έννοια της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή είναι «νεκρή» καθώς αυτή δεν προσφέρει κανένα όφελος στην υγεία.

Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες αναφέρουν πως το 35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων θα πρέπει να προέρχονται από το λίπος. Όμως σύμφωνα με τον Mozaffarian, η σύσταση της επιτροπής καταρρίπτει αυτήν την ιδέα.

Ακόμα ανέφερε πως «Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο δεν είναι ότι ανακοινώθηκε μια δήλωση η οποία αναφέρει ότι θα πρέπει να μειωθεί η σύσταση για την συνολική κατανάλωση λίπους, αλλά το ότι το θέμα αυτό αγνοήθηκε καθώς δεν υπάρχει κάποιο κεφάλαιο για το λίπος και δεν υπάρχει καμία δήλωση σχετικά με τα λίπη.»

Με βάση τη σύσταση της επιτροπής ο Mozaffarian αναφέρει πως το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών αναμένεται να εκδώσουν ένα επικαιροποιημένο σύνολο διατροφικών οδηγιών εντός του τρέχοντος έτους, το οποίο θα παραλείπει οποιεσδήποτε συστάσεις για την συνολική κατανάλωση λίπους.

Η διαιτολόγος στο Katz Institute for Women's Health in Lake Succes της Νέας Υόρκης Sotiria Everett, αναφέρει πως «όλο και περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν πως η μείωση της συνολικής πρόσληψης λίπους δεν μπορεί να επωφελήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης καθώς και την υγεία της καρδιάς, ιδίως εφόσον η ανταπόκριση των καταναλωτών στον αρχικό περιορισμό της κατανάλωσης λίπους οδήγησε σε αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και ζάχαρης.»

Ακόμα η Everett αναφέρει πως καταρρίπτοντας τους περιορισμούς για τα υγιή λίπη οι Αμερικάνοι θα μπορέσουν να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες οι οποίες μοιάζουν με αυτές της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, ακόμη κι αν αποτελείται από υψηλή περιεκτικότητας σε λιπαρά .

Ακόμα αναφέρει πως «πολλές διατροφικές συνήθειες που υποστηρίζουν την καρδιακή υγεία, όπως η μεσογειακή διατροφή, χαρακτηρίζονται από πρόσληψη λίπους υψηλότερης του 35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της έμφασης που δίνεται σε τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια.»

Επίσης αναφέρει πως τα περισσότερα διαιτητικά λίπη θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι ακόρεστα φυτικής προέλευσης λίπη, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα καθώς επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Ο Mozaffarian επίσης αναφέρει πως «και η κατανάλωση περιορισμένων ποσοτήτων κορεσμένων λιπών είναι αποδεκτή, ιδιαίτερα εάν αυτά προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως είναι τα καρύδια ή το αβοκάντο.

Ακόμα υποστήριξε ότι αυτές οι νέες συστάσεις θα πρέπει να προσφέρουν μεγαλύτερη σαφήνεια παρά σύγχυση, επειδή τώρα οι άνθρωποι θα μπορούν να επιλέξουν τρόφιμα με βάση τη συνολική ποιότητά τους και όχι βασισμένοι στα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν.

Επίσης ανέφερε «Αυτό δεν σημαίνει ότι το βούτυρο ή το μπέικον είναι καλό για σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την συνολική ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε». Για παράδειγμα, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος όπως τα φυτικά έλαια, τα καρύδια και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να είναι πολύ υγιεινά, ενώ οι χαμηλές σε λιπαρά τροφές, όπως τα κουλούρια, το άσπρο ρύζι, τα κράκερς και τα χαμηλά σε λιπαρά πατατάκια μπορούν να είναι ανθιυγιεινά.

Η Δρ Suzanne Steinbaum, διευθυντρια του Women's Heart Health στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέα Υόρκη, ανέφερε, "Αυτές οι νέες διατροφικές οδηγίες αποσκοπούν στην επανένταξη της υγιεινής διατροφής στον αμερικάνικο τρόπο ζωής ενθαρρύνοντας την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και υγιεινών λιπών. Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας. "

Ο Mozaffarian ευελπιστεί ότι και άλλα ομοσπονδιακά προγράμματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Για παράδειγμα, οι διατροφικές πληροφορίες που βρίσκονται στις διατροφικές ετικέτες τροφίμων χρησιμοποιούν το 30% ως διατροφικό όριο για να υπολογίσουν την συνιστώμενη καθημερινή κατανάλωση λίπους ενός μέσου ανθρώπου, ενώ το National Schools αφαίρεσε το πλήρες γάλα από το μενού της καφετέριας ενώ διατήρησε το ζαχαρούχου άπαχο γάλα. Μάλιστα είπε «Θεωρώ ότι το κοινό και οι γιατροί θα πρέπει να ωθήσουν την κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσουν τέτοια προγράμματά και έτσι να εκσυγχρονιστούν με τη σύγχρονη επιστήμη».

Πηγή: Dariush Mozaffarian, M.D., Dr.P.H., dean, Tufts University's Friedman School of Nutrition Science and Policy, Boston; Sotiria Everett, R.D., registered dietitian, Katz Institute for Women's Health, Lake Success, N.Y.; Suzanne Steinbaum, M.D., director, Women's Heart Health, Lenox Hill Hospital, New York City; June 23/30, 2015, Journal of the American Medical Association.


Αναΐς Ρενούφ
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
renouf@amcstudent.edu.gr

 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

0%